У Дубровнику ће продавати чист ваздух у флашама?

Флаше чистог дубровачког ваздуха би се од лета 2016. године могле наћи у продаји, у паковањима од пола и једног литра и бар четири пута скупље од флаширане воде.

Путовања 10.03.2015 | 07:51
У Дубровнику ће продавати чист ваздух у флашама?

Флаше чистог дубровачког ваздуха би се од лета 2016. године могле наћи у продаји, у паковањима од пола и једног литра и бар четири пута скупље од флаширане воде, пише данас Слободна Далмација.


Боце ће бити напуњене чистим ваздухом, барем док власник исту не напуни дубровачком водом, која ће, према најавама, бити здравија и чистија од оне која се данас може купити у продавницама, примећује лист.

Централно место у тој идеји заузима локални извор Омбле, на коме ће, према идеји бившег градоначелника Дубровника Андра Влахушића, који жели да се поново врати на то место, бити отворен Музеј воде.

"Продаваћемо као сувенир празне стерилисане флаше од тврде пластике које није лако сломити, уз гаранцију да је вода коју могу напунити било где високо квалитетна", рекао је Влахушић.

Он је објаснио да планира да се у продаји нађе и пакет у ком ће бити једна мања боца од 0,5 литара и једна већа, а као поклон добијаће се књижица на којој ће на више светских језика бити прича о извору, аквадукту у Цавтату и историји дубровачке воде.

На такву идеју Влахушић је дошао на основу просте рачунице. Зидине Дубровника прошле године посетило је више од 900.000 туриста, углавном са крузера, и сви су у рукама носили флашу воде.

"Због чега им не понудити нешто овако јединствено", упитао се Влахушић. Он процењује да би цена пакета боца могла да буде око 20 куна, а боца ваздуха четири пута скупља, али би им цена била нижа ако би се куповали уз карту Дубровника или уз улазницу за разгледања зидина.

Он сматра како би туристима то могло бити занимљиво јер су свуда у свету навикнути да флаширану воду увек морају да купују и да је скупо плаћају у близини туристичких атракција, а у Дубровнику ће чисту воду добити бесплатно и још ће им купљена боца, пошто је више пута напуне, остати као занимљива успомена на посету Дубровнику.

Али пре него се "Влахушићеве боце ваздуха" евентуално нађу пред туристима, на потезу је градско предузеће "Водовод Дубровник", које ради на пројекту прочишћавања воде капацитета 490 литара у секунди. Вредност пројекта је око 50 милиона куна (6,5 милиона евра), до 1. јуна, тврде, биће изабран извођач радова, а више од половине пара биће рефундирано од стране ЕУ фондова и Хрватских вода, пише лист.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар