U Dubrovniku će prodavati čist vazduh u flašama?

Flaše čistog dubrovačkog vazduha bi se od leta 2016. godine mogle naći u prodaji, u pakovanjima od pola i jednog litra i bar četiri puta skuplje od flaširane vode.

Putovanja 10.03.2015 | 07:51
U Dubrovniku će prodavati čist vazduh u flašama?

Flaše čistog dubrovačkog vazduha bi se od leta 2016. godine mogle naći u prodaji, u pakovanjima od pola i jednog litra i bar četiri puta skuplje od flaširane vode, piše danas Slobodna Dalmacija.


Boce će biti napunjene čistim vazduhom, barem dok vlasnik istu ne napuni dubrovačkom vodom, koja će, prema najavama, biti zdravija i čistija od one koja se danas može kupiti u prodavnicama, primećuje list.

Centralno mesto u toj ideji zauzima lokalni izvor Omble, na kome će, prema ideji bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, koji želi da se ponovo vrati na to mesto, biti otvoren Muzej vode.

"Prodavaćemo kao suvenir prazne sterilisane flaše od tvrde plastike koje nije lako slomiti, uz garanciju da je voda koju mogu napuniti bilo gde visoko kvalitetna", rekao je Vlahušić.

On je objasnio da planira da se u prodaji nađe i paket u kom će biti jedna manja boca od 0,5 litara i jedna veća, a kao poklon dobijaće se knjižica na kojoj će na više svetskih jezika biti priča o izvoru, akvaduktu u Cavtatu i istoriji dubrovačke vode.

Na takvu ideju Vlahušić je došao na osnovu proste računice. Zidine Dubrovnika prošle godine posetilo je više od 900.000 turista, uglavnom sa kruzera, i svi su u rukama nosili flašu vode.

"Zbog čega im ne ponuditi nešto ovako jedinstveno", upitao se Vlahušić. On procenjuje da bi cena paketa boca mogla da bude oko 20 kuna, a boca vazduha četiri puta skuplja, ali bi im cena bila niža ako bi se kupovali uz kartu Dubrovnika ili uz ulaznicu za razgledanja zidina.

On smatra kako bi turistima to moglo biti zanimljivo jer su svuda u svetu naviknuti da flaširanu vodu uvek moraju da kupuju i da je skupo plaćaju u blizini turističkih atrakcija, a u Dubrovniku će čistu vodu dobiti besplatno i još će im kupljena boca, pošto je više puta napune, ostati kao zanimljiva uspomena na posetu Dubrovniku.

Ali pre nego se "Vlahušićeve boce vazduha" eventualno nađu pred turistima, na potezu je gradsko preduzeće "Vodovod Dubrovnik", koje radi na projektu pročišćavanja vode kapaciteta 490 litara u sekundi. Vrednost projekta je oko 50 miliona kuna (6,5 miliona evra), do 1. juna, tvrde, biće izabran izvođač radova, a više od polovine para biće refundirano od strane EU fondova i Hrvatskih voda, piše list.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar