Ево како је допинг заразио бициклизам!

Водећа тела бициклизма дозволила су да се допинг развије и кршила су сопствена правила тако да би Ленс Армстронг могао да постане суперзвезда која је тако дуго чекана у овом спорту, наводи се у оштром независном извештају о допингу.

Остали спортови 10.03.2015 | 08:20
Ево како је допинг заразио бициклизам!

Ново руководство Међународне бициклистичке уније (УЦИ) наручило је извештај независне комисије, која је после годину дана рада објавила своје налазе на 227 страна, у којима се оштро критикује старо руководство УЦИ-ја зато што није реаговало на допинг у Армстронговој ери.

Нова управа УЦИ желела је тим извештајем да се ослободи мрље и поврати углед пошто је њена репутација нестала када је 2012. откривено да се Армстронг допинговао, због чега му је одузето седам титула са Тур де Франса.

Иако ова истрага није донела нова значајна открића, нити је пронашла доказе да је Армстронг плаћао УЦИ да прикрије позитивне тестове, она је ипак наговестила да је бициклизам жив и здрав у врхунском друмском бициклизму. УЦИ се, међутим, нада да ће објављивање овог извештаја помоћи да се спорт одмакне од ере допинга и поврати поверење у бициклизам.

Независна комисија за реформу бициклизма (ЦИРЦ) је у свом извештају навела да УЦИ није показивао жељу да обузда Армстронга, а да је његова ера била "заражена" употребом хормона ЕПО.

"Реаговање против варалица се доживљавало као лов на вештице који би могао да наруши углед бициклизма", наводи се у извештају трочлане комисије.

Бивши председници УЦИ-ја Хајн Фербруген и Пат Меквејд описани су као "аутократске" и "слабе" вође које су подривале напоре да се заустави допинг.

У извештају се наводи да су обојица челника бранила и штитила Армстронга и "доносила одлуке које су ишле њему у корист". Извештај је потврдио да је прва Армстронгова титула 1999. била могућга само зато што је УЦИ прихватио објашњење да је позитиван допинг тест производ старог рецепта за кортикостероиде.

"УЦИ је озбиљно кршио своје обавезе... да спортом управља исправно. Лажни медицински сертификати издати у име Армстронга требало је да буду пријављене кривичним властима и релевантним медицинским комисијама", наводи се у извештају.

Ленс Армстронг је један од 174 сведока из овог спорта које је интервјуисала ова комисија на чијем челу Дик Марти, бивши швајцарски сенатор и специјални истражитељ.

"Ниједан возач није добровољно иступио и признао да је прекршио правила о допингу", наводи се у извештају.

У њему се наводи да многи бициклисти верују да је допинг и даље широко распрострањен и да се спортисти сада прилагођавају новим тестовима и методама откривања допинга.

"Један професионални бициклиста који ужива и даље углед верује да се чак и данас допингује 90 одсто возача у пелотону. Већина спортиста је на питање о тимовима одговорила да се ту вероватно три или четири чиста, да се три или четири допингују, а да се за остале не зна", пише у извештају.

У њему се и наводи да се "софистицирано" допинговање обавља уз помоћ "допинг лекара".

Наводи се, међутим, и да "чисти" возачи данас имају више шансе да се такмиче, у чему им помажу биолошки пасоши, који прате промене нивоа у њиховој крви. Микро дозе допинга који се данас користи побољшавају резултате за три до пет одсто, док је у ери ЕПО-а то износило 10 до 15 одсто.

Комисија је оптужила Фербругена као "неадекватног" вођу, који је имао пословних искустава као маркетиншки стручњак, тако да је видео могућу привлачност повратка Армстронга после рака, након скандала који је избио на Туру 1998.

"УЦИ је у Ленсу Армстронгу видео савршен избор за предводника ренесансе спорта. Чињеница да је он Американац отворила је цео нови континент за овај спорт", наводи се у извештају.

Армстронг је у ноћи између недеље и понедељка саопштио да "дубоко жали" због "многих ствари" које је чинио.

"Захвалан сам ЦИРЦ-у због тога што тражи истину и што ми је дозволила да помогнем у томе", навео је он пошто је прочитао извештај.

Коментари / 0

Оставите коментар