Evo kako je doping zarazio biciklizam!

Vodeća tela biciklizma dozvolila su da se doping razvije i kršila su sopstvena pravila tako da bi Lens Armstrong mogao da postane superzvezda koja je tako dugo čekana u ovom sportu, navodi se u oštrom nezavisnom izveštaju o dopingu.

Ostali sportovi 10.03.2015 | 08:20
Evo kako je doping zarazio biciklizam!

Novo rukovodstvo Međunarodne biciklističke unije (UCI) naručilo je izveštaj nezavisne komisije, koja je posle godinu dana rada objavila svoje nalaze na 227 strana, u kojima se oštro kritikuje staro rukovodstvo UCI-ja zato što nije reagovalo na doping u Armstrongovoj eri.

Nova uprava UCI želela je tim izveštajem da se oslobodi mrlje i povrati ugled pošto je njena reputacija nestala kada je 2012. otkriveno da se Armstrong dopingovao, zbog čega mu je oduzeto sedam titula sa Tur de Fransa.

Iako ova istraga nije donela nova značajna otkrića, niti je pronašla dokaze da je Armstrong plaćao UCI da prikrije pozitivne testove, ona je ipak nagovestila da je biciklizam živ i zdrav u vrhunskom drumskom biciklizmu. UCI se, međutim, nada da će objavljivanje ovog izveštaja pomoći da se sport odmakne od ere dopinga i povrati poverenje u biciklizam.

Nezavisna komisija za reformu biciklizma (CIRC) je u svom izveštaju navela da UCI nije pokazivao želju da obuzda Armstronga, a da je njegova era bila "zaražena" upotrebom hormona EPO.

"Reagovanje protiv varalica se doživljavalo kao lov na veštice koji bi mogao da naruši ugled biciklizma", navodi se u izveštaju tročlane komisije.

Bivši predsednici UCI-ja Hajn Ferbrugen i Pat Mekvejd opisani su kao "autokratske" i "slabe" vođe koje su podrivale napore da se zaustavi doping.

U izveštaju se navodi da su obojica čelnika branila i štitila Armstronga i "donosila odluke koje su išle njemu u korist". Izveštaj je potvrdio da je prva Armstrongova titula 1999. bila mogućga samo zato što je UCI prihvatio objašnjenje da je pozitivan doping test proizvod starog recepta za kortikosteroide.

"UCI je ozbiljno kršio svoje obaveze... da sportom upravlja ispravno. Lažni medicinski sertifikati izdati u ime Armstronga trebalo je da budu prijavljene krivičnim vlastima i relevantnim medicinskim komisijama", navodi se u izveštaju.

Lens Armstrong je jedan od 174 svedoka iz ovog sporta koje je intervjuisala ova komisija na čijem čelu Dik Marti, bivši švajcarski senator i specijalni istražitelj.

"Nijedan vozač nije dobrovoljno istupio i priznao da je prekršio pravila o dopingu", navodi se u izveštaju.

U njemu se navodi da mnogi biciklisti veruju da je doping i dalje široko rasprostranjen i da se sportisti sada prilagođavaju novim testovima i metodama otkrivanja dopinga.

"Jedan profesionalni biciklista koji uživa i dalje ugled veruje da se čak i danas dopinguje 90 odsto vozača u pelotonu. Većina sportista je na pitanje o timovima odgovorila da se tu verovatno tri ili četiri čista, da se tri ili četiri dopinguju, a da se za ostale ne zna", piše u izveštaju.

U njemu se i navodi da se "sofisticirano" dopingovanje obavlja uz pomoć "doping lekara".

Navodi se, međutim, i da "čisti" vozači danas imaju više šanse da se takmiče, u čemu im pomažu biološki pasoši, koji prate promene nivoa u njihovoj krvi. Mikro doze dopinga koji se danas koristi poboljšavaju rezultate za tri do pet odsto, dok je u eri EPO-a to iznosilo 10 do 15 odsto.

Komisija je optužila Ferbrugena kao "neadekvatnog" vođu, koji je imao poslovnih iskustava kao marketinški stručnjak, tako da je video moguću privlačnost povratka Armstronga posle raka, nakon skandala koji je izbio na Turu 1998.

"UCI je u Lensu Armstrongu video savršen izbor za predvodnika renesanse sporta. Činjenica da je on Amerikanac otvorila je ceo novi kontinent za ovaj sport", navodi se u izveštaju.

Armstrong je u noći između nedelje i ponedeljka saopštio da "duboko žali" zbog "mnogih stvari" koje je činio.

"Zahvalan sam CIRC-u zbog toga što traži istinu i što mi je dozvolila da pomognem u tome", naveo je on pošto je pročitao izveštaj.

Komentari / 0

Ostavite komentar