Дијагноза тек кад пукне прва кост

И поред метода за рану потврду болести, остеопороза се код већине пацијената најчеће открива случајно. У терапији се користе бифосфонати, калцијум и витамин Д годину дана, после тога се ради остеодензитометрија.

Здравље 09.03.2015 | 07:57
Дијагноза тек кад пукне прва кост

ОСТЕОПОРОЗА, од које у Србији, према проценама, болује око 400.000 људи, углавном жена, најчешће се открива - случајно! Ово обољење се махом јавља после педесете године живота, као последица смањења коштане масе и поремећаја грађе костију, због чега кости постају крте и подложне преломима. Најчешће пацијенти сазнају да су им кости оштећене тек кад после прелома дођу код лекара.

Примаријус др Мирјана Лапчевић, специјалиста опште медицине и председница Удружења реуматолога Србије, потврђује да се остеопороза открива најчешће приликом рендгенског снимања лумбално-сакралног дела или неког другог дела кичме због болова, пада или других повреда, при рендгенском снимању срца и плућа или током систематског прегледа.

- Упорни болови у грудима, рецимо, могу да укажу на патолошке фрактуре пршљенова у нивоу грудне кичме - појашњава др Лапчевић.

Од најранијег детињства до двадесете године довољним уношењем калцијума и витамина Д изграђује се квалитетна кост.Да би се спречио убрзан губитак густине костију, потребна је борба на више "фронтова" - здрава исхрана са довољно калцијума и витамина Д и обавезно физичка активност. Престанак вежбања доводи до наставка убрзаног губитка коштане масе, а истраживања су показала да лагане шетње немају ефекат на очување густине костију.

- Све особе које су под ризиком или они код којих се сумња на убрзани губитак коштане масе треба да се обрате лекару специјалисти реуматологу, ендокринологу због дијагностике, пре свега остеодензитометријом (ДXА) - каже др Лапчевић. - У терапији остеопорозе данас користимо бифосфонате, калцијум и витамин Д3. Ова терапија се спроводи најмање годину дана, после чега се пацијент упућује на остеодензитометрију да би се видели резултати лечења.

Какве су импликације ове болести, показује податак да жене после 45. године проведу више дана у болници због остеопорозе, него због свих других болести заједно.

Правовремена надокнада витамина Д и калцијума смањује код оболелих од остеопорозе појаву прелома кука за 39 одсто. Препорука је да жене до менопаузе и мушкарци млађи од 65 година узимају 1.000 милиграма калцијума дневно, а после тога 1.300 мг, из намирница или дијететских производа.

- Србија је ендемско подручје за недостатак витамина Д, и скоро да би сви грађани, без лабораторијске провере, могли да користе 400 јединица витамина Д - упозорава др Мирјана Лапчевић. - За више од тога, као и за праћење терапијског ефекта надокнаде витамина Д, пожељна је лабораторијска потврда. Жене у менопаузи и старији људи имају дефицит витамина Д и последичну лошу ресорпцију калцијума.

Да би се превенирала остеопороза, уз кацијум је потребно 800 јединица витамина Д дневно. Он се, за разлику од калцијума депонује у организму. Али, довољно је јести рибу једном недељно, уз озлагање сунцу 10 до 15 минута дневно да се обезбеди довољно овог витамина.

ЈЕДНОМИНУТНИ ТЕСТ

МЕЂУНАРОДНА фондација за остеопорозу увела је нови, једноминутни тест процене ризика за остеопорозу, који не даје дијагнозу, већ већи број позитивних одговора указује на већи ризик од остеопорозе.

1. Да ли је неко од родитеља имао остеопорозу?

2. Да ли је неко од родитеља имао "грбу"?

3. Да ли имате више од 40 година?

4. Да ли сте у одраслом добу ломили кост после мањег пада?

5. Да ли често падате?

6. Да ли вам се висина смањила за више од три цм после четрдесете?

7. Да ли сте мршави (боди мас индекс испод 19)?

8. Да ли сте икада три или више месеца узимали кортикостероиде?

9. Да ли имате реуматоидни артритис?

10. Да ли сте имали појачан рад тироидне или паратироидне жлезде?

11. Да ли пијете више од два пића дневно?

12. Да ли сте пушили?

13. Да ли сте физички активни мање од пола сата дневно (шетња, рад у башти, лаке вежбе)?

14. Да ли избегавате млечне производе и не узимате надокнаду калцијума?

15. Да ли проводите мање од 10 минута дневно изложени сунцу?

За жене

16. Да ли сте у менопаузи од пре навршених 45 година?

17. Да ли су вам менструални циклуси некада изостајали дуже од годину дана? (изузев трудноће и менопаузе)

18. Да ли су вам јајници одстрањени пре 50. године?

За мушкарце

19. Да ли сте патили од импотенције или других проблема везаних за ниво тестостерона?

Коментари / 0

Оставите коментар