Пиће и масна храна оштећују панкреас

Болести гуштераче: Хронични панкреатитис представља неадекватно лучење панкреасних ензима што за последицу има смањено варење масти, угљених хидрата и протеина.

Здравље 08.03.2015 | 22:21
Пиће и масна храна оштећују панкреас

СВАКИ други дијабетичар оболи од панкреатитиса, а сваки трећи пацијент са диспепсијом, односно болом у горњем делу трбуха, нема болест желуца, већ ослабљену функцију панкреаса. Висок је проценат пацијената са камењем у жучној кеси и водовима који оболе од панкреатитиса. То значи да панкреатитис не погађа, као што се обично мисли, само оне који воле да попију коју чашицу више.


Хронични панкреатитис представља неадекватно лучење панкреасних ензима што за последицу има смањено варење масти, угљених хидрата и протеина.

Према речима др Татјане Цвејић Пашић, гастроентеролога и хепатолога у Клиничком центру Србије, панкреатитис је уско повезан са болестима жучне кесе, шећерном болешћу али и дугогодишњим узимањем масне и јаке хране:

- Дијабетичари имају оштећену ендокрину функцију панкреаса, која је повезана са лучењем инсулина, а истовремено је нарушена и егзокрина функција овог органа, односно лучење ензима, што је у ствари панкреатитис.

И камен у главном жучном воду успорава пражњење жучне кесе, али и панкреасних ензима због чега је и варење успорено. Док они који су извадили жучну кесу такође нису без тегоба јер храна која се унесе брже пролази кроз дванаестопалачно црево, па панкреасни ензими немају довољно времена да је обраде. То успорава варење.

- Ако се јаве бол и нелагодност у горњем делу трбуха, најчешће се везује за желудац, а у трећини случајева ради се о нарушеној функцији панкреаса. Треба урадити преглед столице. Ако је тест позитиван, онда нам је јасно да панкреас не лучи довољно ензима за варење хране - каже др Цвејић Пашић.

Једном нарушена функција панкреаса не може у потпуности да се поврати, већ само да се контролише помоћу лекова који луче ензиме, али тек након што се укључи неопходан дијететски режим.

Основно је, каже др Цвејић Пашић, да се једе више пута дневно, најбоље пет пута:

- Ако одједном поједемо огромну количину хране терамо га да лучи много ензима, а то га исцрпљује. Храна треба да буде мање масна и лакша за варење.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар