Piće i masna hrana oštećuju pankreas

Bolesti gušterače: Hronični pankreatitis predstavlja neadekvatno lučenje pankreasnih enzima što za posledicu ima smanjeno varenje masti, ugljenih hidrata i proteina.

Zdravlje 08.03.2015 | 22:21
Piće i masna hrana oštećuju pankreas

SVAKI drugi dijabetičar oboli od pankreatitisa, a svaki treći pacijent sa dispepsijom, odnosno bolom u gornjem delu trbuha, nema bolest želuca, već oslabljenu funkciju pankreasa. Visok je procenat pacijenata sa kamenjem u žučnoj kesi i vodovima koji obole od pankreatitisa. To znači da pankreatitis ne pogađa, kao što se obično misli, samo one koji vole da popiju koju čašicu više.


Hronični pankreatitis predstavlja neadekvatno lučenje pankreasnih enzima što za posledicu ima smanjeno varenje masti, ugljenih hidrata i proteina.

Prema rečima dr Tatjane Cvejić Pašić, gastroenterologa i hepatologa u Kliničkom centru Srbije, pankreatitis je usko povezan sa bolestima žučne kese, šećernom bolešću ali i dugogodišnjim uzimanjem masne i jake hrane:

- Dijabetičari imaju oštećenu endokrinu funkciju pankreasa, koja je povezana sa lučenjem insulina, a istovremeno je narušena i egzokrina funkcija ovog organa, odnosno lučenje enzima, što je u stvari pankreatitis.

I kamen u glavnom žučnom vodu usporava pražnjenje žučne kese, ali i pankreasnih enzima zbog čega je i varenje usporeno. Dok oni koji su izvadili žučnu kesu takođe nisu bez tegoba jer hrana koja se unese brže prolazi kroz dvanaestopalačno crevo, pa pankreasni enzimi nemaju dovoljno vremena da je obrade. To usporava varenje.

- Ako se jave bol i nelagodnost u gornjem delu trbuha, najčešće se vezuje za želudac, a u trećini slučajeva radi se o narušenoj funkciji pankreasa. Treba uraditi pregled stolice. Ako je test pozitivan, onda nam je jasno da pankreas ne luči dovoljno enzima za varenje hrane - kaže dr Cvejić Pašić.

Jednom narušena funkcija pankreasa ne može u potpunosti da se povrati, već samo da se kontroliše pomoću lekova koji luče enzime, ali tek nakon što se uključi neophodan dijetetski režim.

Osnovno je, kaže dr Cvejić Pašić, da se jede više puta dnevno, najbolje pet puta:

- Ako odjednom pojedemo ogromnu količinu hrane teramo ga da luči mnogo enzima, a to ga iscrpljuje. Hrana treba da bude manje masna i lakša za varenje.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar