Пажљиво са грејпфрутом

Колико год да грејпфрут има благотворних својстава, са њим треба бити опрезан уколико пијете лекове, нарочито статине, јер у садејству са њима може да изазове нежељена дејства медикамената.

Здравље 08.03.2015 | 19:59
Пажљиво са грејпфрутом

БРОЈНЕ су предности грејпфрута - штити срце тако што снижава лош холестерол, јача имунитет јер обилује витамином Ц, убрзава метаболизам. Ипак, будите опрезни са овим воћем ако пијете лекове јер је само један грејпфрут дневно довољан да изазове нежељено дејство медикамената.

Будите нарочито пажљиви ако пијете статине, лекове који се користе за снижавање холестерола. Према извештају америчке агенције за храну и лекове, паралелно узимање грејпфрута и неког медикамента из групе статина, повећава ризик од оштећења јетре и бубрега и отказивања мишића.

Нису само статини проблематични. У потенцијално опасној групи су и лекови за крвне судове и обољења срца. Грејпфрут реагује и са лековима који се преписују за анксиозност, обољења централног нервног система, инфекције уринарног тракта. И зато, пре него што се баците на ово, иначе, одлично воће, проверите са лекаром да ли може да има негативне ефекте на вашу терапију.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар