Pažljivo sa grejpfrutom

Koliko god da grejpfrut ima blagotvornih svojstava, sa njim treba biti oprezan ukoliko pijete lekove, naročito statine, jer u sadejstvu sa njima može da izazove neželjena dejstva medikamenata.

Zdravlje 08.03.2015 | 19:59
Pažljivo sa grejpfrutom

BROJNE su prednosti grejpfruta - štiti srce tako što snižava loš holesterol, jača imunitet jer obiluje vitaminom C, ubrzava metabolizam. Ipak, budite oprezni sa ovim voćem ako pijete lekove jer je samo jedan grejpfrut dnevno dovoljan da izazove neželjeno dejstvo medikamenata.

Budite naročito pažljivi ako pijete statine, lekove koji se koriste za snižavanje holesterola. Prema izveštaju američke agencije za hranu i lekove, paralelno uzimanje grejpfruta i nekog medikamenta iz grupe statina, povećava rizik od oštećenja jetre i bubrega i otkazivanja mišića.

Nisu samo statini problematični. U potencijalno opasnoj grupi su i lekovi za krvne sudove i oboljenja srca. Grejpfrut reaguje i sa lekovima koji se prepisuju za anksioznost, oboljenja centralnog nervnog sistema, infekcije urinarnog trakta. I zato, pre nego što se bacite na ovo, inače, odlično voće, proverite sa lekarom da li može da ima negativne efekte na vašu terapiju.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar