Дјеца у раљама алкохола

Деца у Србији све раније почињу да пију, и све је учесталија повезаност алкохола и њиховог ризичног понашања. Истраживање међу тинејџерима у Београду показује да је 83 одсто шеснаестогодишњака пробало алкохол у последњих годину дана, а скоро сваки други у последњих месец дана.

Србија 08.03.2015 | 18:54
Дјеца у раљама алкохола

Стручњаци упозоравају да је алкохолозам код малолетника заступљенији од зависности од психоактивних супстанци. Охрабрује, међутим, то што сваки пети млађи од 18 година затражи помоћ од наставника или лекара.

Како тврде стручњаци, разлози зашто тинејџери пију јесу изазов да се проба нешто ново, бекство од проблема у породици и школи, и задовољство које очекују.

Трећина ђака се напије у току једне године

Истраживање из 2013. године показује да се у току једног месеца напио сваки десети ученик првог и сваки трећи ученик другог разреда. А у току године, чак 30 одсто ученика прве и скоро половина друге године средње школе.

Тинејџери кажу да им нико не тражи личну карту да провере колико имају година и додају да се дешава да полиција долази по завршетку журке. Додају да девојчице данас пију исто колико и дечаци.

Малолетници углавном нису свесни последица конзумирања алкохола. Статистика, међутим, говори да се оне осећају на свим пољима, и то најчешће на преласку из основне у средњу школу.

Због конзумирања алкохола, успех у школи опао је код 15 одсто осмака и четири одсто ученика првог разреда. У осмом разреду чак четири пута више имају проблема са полицијом него на почетку средње школе. Под дејством алкохола чешће започињу туче, учествују у саобраћајним несрећама, буду опљачкани, наводи се у истраживању.

Деца нису информисана, а родитељи им купују пиће

- У најновијем истраживању, на питање да ли је алкохолизам болест, порок или мана, само једна трећина је одговорила да је болест, а остали мана и порок. На питање да ли пиво може да изазове зависност, између 20 и 30 посто је одговорило – "не". То су информације које су лоше. Сто одсто деце мора знати да сваки алкохол може довести до зависности - каже проф. Иван Димитријевић, члан Републичке комисије за алкохолизам и болести зависности.

То морају знати, тврде стучњаци, и родитељи, наставници, и лекари.

Угоститељи пак имају законску обавезу да малолетницима не служе алкохол.

Слободан Красић, менаџер клуба у Чачку, прича да малолетници на све начине покушавају да дођу до алкохола, а да, понекад, и родитељи купе пиће које дају свом детету.

Гордана Радосављевић, помоћница министра за туристичку инспекцију, каже да прошле године није било много пријава, и додаје да је проценат прекршаја један одсто у односу на укупан број контрола.

Стручњаци тврде да се проблем алкохолозма код младих не може решити само високим казнама већ широм акцијом и едукацијом младих, родитеља, наставника и примарне здравствене заштите.

Извор: Блиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мајка Тереза

08.03.2015 18:14

Опет се бавимо посљедицама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

08.03.2015 21:31

Па то систему одговара. Систему није у интересу да има много паметне и образоване омладине, јер таква паметна интелигентна омладина зна паметно размисљати, има младост и снагу, и мозе озбиљно да угрози систем корупције, мита, непотизма, криминала, и уопсте таква омладина има снагу и памет да уци, да се буни, да протествује, да аргументује, дакле има снагу да сруси такав систем. Па све револуције у свијету су поцињали студенти и омладина. Е зато систему таква омладина не треба. Зато, само дај дјеци алкохол, дрогу, нек буду сто опијенији и несвјеснији своје несвијести. Дај им пинка, гранда, звјездица, фарми, великог брата, примитивизма, некултуре, простаклука, и нек се сто висе баве тудјим зивотима. Е то је систем искривљених и поремецених вредности, који српску нацију води у тоталну пропаст и нестанак, а за све то је крива ова сада власт, али и све власти у Србији послије Тита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

08.03.2015 23:04

Коме су до сада алкохол И дрога добро донијели и овако нисмо разумни још себи одузимамо разум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛН

09.03.2015 01:24

Управо сам пијан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

09.03.2015 06:16

ИГОРЕ ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ало

09.03.2015 09:09

Пила је омладина по кафицима и прије рата па нисмо имали проблем алкохолизма. То су дјеција посла они хоце све пробати док су млади послије све додје на своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

09.03.2015 11:28

ОВО НАМ ЈЕ НАША ВЛАДА ДАЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаја

09.03.2015 12:47

Какав систем каква влада.ту су родитељи заказали и куцни одгој дјеце и омладине. Где од малена нема цврсте руке и домацина у куци та је куца осудјена на пропаст и ја имам сина 20 му година и кцер од 18 хвала Богу нит' пију нит' пусе нити се вуцарају по кафицима и којекаквим рупама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан....

09.03.2015 18:28

Алкохол је увијек бијо опаснији од дроге, конзумирају га од 7 до 77 година старости, ко год хоце. Јер је достипан у свако вријеме. Колико породица пати, разводи се, убијају се (у пијаности), злостављају се дијеца, премлацују се зене (супруге) ваљда вецина мускараца добије ону ствар када попије, итд....то је највеци порок на Балкану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

10.03.2015 04:58

Алкохолу само напумпати цијене И ријешен проблем пиво 10 еура флаша жестоког 150 еура више кафана него продавница можда то власт воли има рачуна још кад изоштре закон ето пара као блата.

ОДГОВОРИТЕ