Не зову димњачара, па зову ватрогасце

Иако је чишћење димњака обавезно, многи грађани га из различитих разлога избјегавају, чиме су њихови домови неријетко угрожени.

Република Српска 08.03.2015 | 18:15
Не зову димњачара, па зову ватрогасце

Тако су припадници Ватрогасне бригаде у Бањалуци у само неколико дана два пута морали интервенисати због пожара чији је узрок био неочишћен димњак.

"Зачепљени димњаци један су од најчешћих узрока пожара. Од запаљеног димњака може да плане кровна конструкција и да дође до већих посљедица. Зато апелујемо на све оне који имају сопствена ложишта да посвете пажњу одржавању димњака, јер се тако смањује ризик од несрећа", рекао је Миросалв Малинић, командир чете у Ватрогасној бригади града.

Он додаје да се поменуте интервенције односе на димњаке који су садржавали смолу, а које је претходно требало темељито очистити и то на начин да се њихов канал "спали".

"Сви они који се грију на дрва или угљен пожељно је да позову димњачаре два пута годишње", истиче Малиновић.

Димњачар Звонко Ковачевић каже да, како би се избјегао пожар, димњачара треба звати сваки пут када се појави било каква сумња да димоводни канал на функционише како треба.

"Мало је оних који се придржавају златног правила да је потребно редовно чистити димњак. Ако им пећи и шпорети не грију добро, а ватра не гори како треба, то је један од првих знакова да су се накупили смола и чађ", истиче он.

Наглашава да се цијена услуге димњачара крећу око 20 марака.

"Цијене наших услуга заиста нису високе и ово што наплаћујемо је мало, ако се узме у обзир да се на тај начин спречава ризик од пожара и много веће штете", додаје Ковачевић.

Његово мишљење дијели и мјештанин Саша Малић, који каже да, управо због спречавања евентуалних пожара и његових посљедица, димљак на кући чисти бар једном годишње и да досад није морао звати ватрогасце.

Казне

Из Градске управе кажу да се висина казне, уколико власник није очистио димњак, те не посједује потврду, креће од 100 до 600 марака за физичка, а од 500 до 7.000 КМ за правна лица. Након чишћења димњака, давалац услуге обавезан је кориснику да изда потврду.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар