Ne zovu dimnjačara, pa zovu vatrogasce

Iako je čišćenje dimnjaka obavezno, mnogi građani ga iz različitih razloga izbjegavaju, čime su njihovi domovi nerijetko ugroženi.

Republika Srpska 08.03.2015 | 18:15
Ne zovu dimnjačara, pa zovu vatrogasce

Tako su pripadnici Vatrogasne brigade u Banjaluci u samo nekoliko dana dva puta morali intervenisati zbog požara čiji je uzrok bio neočišćen dimnjak.

"Začepljeni dimnjaci jedan su od najčešćih uzroka požara. Od zapaljenog dimnjaka može da plane krovna konstrukcija i da dođe do većih posljedica. Zato apelujemo na sve one koji imaju sopstvena ložišta da posvete pažnju održavanju dimnjaka, jer se tako smanjuje rizik od nesreća", rekao je Mirosalv Malinić, komandir čete u Vatrogasnoj brigadi grada.

On dodaje da se pomenute intervencije odnose na dimnjake koji su sadržavali smolu, a koje je prethodno trebalo temeljito očistiti i to na način da se njihov kanal "spali".

"Svi oni koji se griju na drva ili ugljen poželjno je da pozovu dimnjačare dva puta godišnje", ističe Malinović.

Dimnjačar Zvonko Kovačević kaže da, kako bi se izbjegao požar, dimnjačara treba zvati svaki put kada se pojavi bilo kakva sumnja da dimovodni kanal na funkcioniše kako treba.

"Malo je onih koji se pridržavaju zlatnog pravila da je potrebno redovno čistiti dimnjak. Ako im peći i šporeti ne griju dobro, a vatra ne gori kako treba, to je jedan od prvih znakova da su se nakupili smola i čađ", ističe on.

Naglašava da se cijena usluge dimnjačara kreću oko 20 maraka.

"Cijene naših usluga zaista nisu visoke i ovo što naplaćujemo je malo, ako se uzme u obzir da se na taj način sprečava rizik od požara i mnogo veće štete", dodaje Kovačević.

Njegovo mišljenje dijeli i mještanin Saša Malić, koji kaže da, upravo zbog sprečavanja eventualnih požara i njegovih posljedica, dimljak na kući čisti bar jednom godišnje i da dosad nije morao zvati vatrogasce.

Kazne

Iz Gradske uprave kažu da se visina kazne, ukoliko vlasnik nije očistio dimnjak, te ne posjeduje potvrdu, kreće od 100 do 600 maraka za fizička, a od 500 do 7.000 KM za pravna lica. Nakon čišćenja dimnjaka, davalac usluge obavezan je korisniku da izda potvrdu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar