Видео - На данашњи дан: Југославија првак свијета!

Подсетимо се како су Плави 8. марта 1986. победом над Мађарском дошли до златног одличја на СП у Швајцарској.

Остали спортови 08.03.2015 | 19:40
Видео - На данашњи дан: Југославија првак свијета!

Пре равно 29 година на данашњи дан, југословенски рукомет досегао је врхунац! На Светском првенству у Швајцарској Плави су постали шампиони планете, савладавши у великом финалу Мађарску резултатом 24:22 (12:12).

Овај резултат многи узимају за најзначајнији у историји рукомета када је у питању бивша држава, с обзиром да је олимпијско злато две године раније у Лос Анђелесу освојено када су турнир бојкотовали Совјетски Савез и Источна Немачка.

Предвођени Зораном Тутом Живковићем Плави су на том првенству савладали све ривале. У првој фази пред њима су падали Совјетски Савез, дужник из претходног финала СП (26:22), затим Источна Источна Немачка (22:20), Куба (32:28), па онда у другој и домаћин Швајцарска (27:19), СР Немачка (19:17), односно Шпанија (18:17).

Систем такмичења у оно време био је такав да се првопласиране селекције из група у другој фази састану у финалу, а да за треће место играју другопласиране репрезентације. Југославија је с максималним бројем бодова била убедљиво прва у својој групи, исти учинак на другојх страни имали су Мађари. Као што је већ поменуто, у сусрету одлуке, Југославија је надиграла северне суседе резултатом 24:22 и окитила се титулом првака света. Бронзу је освојила ДР Немачка, савладавши Швеђане - 24:23.

Ево и састава те златне генерације југословенских рукометаша: Мирко Башић, Златан Арнаутовић, Роландо Пушник, Момир Рнић, Веселин Вуковић, Златан Сарачевић, Јовица Елезовић, Часлав Грубић, Јасмин Мркоња, Златко Портнер, Веселин Вујовић, Јовица Цветковић, Јожеф Холперт, Драган Младеновић, Мухамед Мемић, Миле Исаковић.

Коментари / 0

Оставите коментар