Video - Na današnji dan: Jugoslavija prvak svijeta!

Podsetimo se kako su Plavi 8. marta 1986. pobedom nad Mađarskom došli do zlatnog odličja na SP u Švajcarskoj.

Ostali sportovi 08.03.2015 | 19:40
Video - Na današnji dan: Jugoslavija prvak svijeta!

Pre ravno 29 godina na današnji dan, jugoslovenski rukomet dosegao je vrhunac! Na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj Plavi su postali šampioni planete, savladavši u velikom finalu Mađarsku rezultatom 24:22 (12:12).

Ovaj rezultat mnogi uzimaju za najznačajniji u istoriji rukometa kada je u pitanju bivša država, s obzirom da je olimpijsko zlato dve godine ranije u Los Anđelesu osvojeno kada su turnir bojkotovali Sovjetski Savez i Istočna Nemačka.

Predvođeni Zoranom Tutom Živkovićem Plavi su na tom prvenstvu savladali sve rivale. U prvoj fazi pred njima su padali Sovjetski Savez, dužnik iz prethodnog finala SP (26:22), zatim Istočna Istočna Nemačka (22:20), Kuba (32:28), pa onda u drugoj i domaćin Švajcarska (27:19), SR Nemačka (19:17), odnosno Španija (18:17).

Sistem takmičenja u ono vreme bio je takav da se prvoplasirane selekcije iz grupa u drugoj fazi sastanu u finalu, a da za treće mesto igraju drugoplasirane reprezentacije. Jugoslavija je s maksimalnim brojem bodova bila ubedljivo prva u svojoj grupi, isti učinak na drugojh strani imali su Mađari. Kao što je već pomenuto, u susretu odluke, Jugoslavija je nadigrala severne susede rezultatom 24:22 i okitila se titulom prvaka sveta. Bronzu je osvojila DR Nemačka, savladavši Šveđane - 24:23.

Evo i sastava te zlatne generacije jugoslovenskih rukometaša: Mirko Bašić, Zlatan Arnautović, Rolando Pušnik, Momir Rnić, Veselin Vuković, Zlatan Saračević, Jovica Elezović, Časlav Grubić, Jasmin Mrkonja, Zlatko Portner, Veselin Vujović, Jovica Cvetković, Jožef Holpert, Dragan Mladenović, Muhamed Memić, Mile Isaković.

Komentari / 0

Ostavite komentar