Ивана Шпановић - ШАМПИОНКА ЕВРОПЕ!!!

Браво, Ивана! Сјајна српска атлетичарка освојила је злато на Европском дворанском првенству у Прагу!

Остали спортови 07.03.2015 | 19:00
Ивана Шпановић - ШАМПИОНКА ЕВРОПЕ!!!

Пета на дворанском европском пре две године. Трећа на светском на отвореном пре две године. Трећа на светском дворанском прошле године.

Е, дошао је и тај тренутак!

Ивана Шпановић је златна! Она је шампион Европе у скоку у даљ, на Европском дворанском првенству у Прагу 2015. године.

Скоком од 6,98 у трећој серији, 24-годишња Српкиња је одувала конкуренцију након што се из само једног скока пласирала у финале. Одувала? Па, да... Другопласирана Немица, тамнопута Состен Могенара остала је на 6,83 из прве серије, а бронза је припала Румунки Флорентини Маринчу, која је од 6,79 у претпоследњој, петој серији, претекла сународницу Алину Ротару (6,74, друга серија).

БРАВО, ИВАНА!

Све је личило на успех од првог дана у Чешкој. Ивана се у финале пласирала супериорно, само једним јединим скоком у квалификацијама, дужине 6,76 метара што је било довољно да се нађе међу осам учесница финала.

У првој серији, Ивана је скочила на 6,80, али са прилично лошим одскоком, јер су јој прсти били на око пет центиметара од линије газишта. Већ тада је било јасно да Зрењанинка, са правим залетом, може и до седам метара, али је у другој серији преступила.

Међутим, у трећој, када је лидерка била Немица Состен Могенара са 6,83, Ивана је одлетела до 6,98, што је за центиметар лошији резултат од личног рекорда у дворани, оствареног 25. фебруара на митингу у Малмеу.

У трећем покушају, наша атлетичарка се савршено одразила, тешко даје био и пун центиметар између прага и врха патике!

Испоставило се да је то био пресудни тренутак финала...

У четвртој серији, поново није добро темпирала залет, одразила се на седам центиметара од прага и "пала" на 6,89, што значи да је скок био 6,95. Како је време одмицало, свима је у дворани било јасно да конкуренција не може да парира Иванином скоку из треће серије, али наша атлетичарка није спуштала гас.

Покушавала је и у петој и у шестој серији да додатно поправи резултат и први пут у каријери одлети преко седам метара, али није успела - 6,71 и 6,81 у тренутку када је већ имала злато око врата, јер су остале финалисткиње све већ скакале по шест пута.

На претходном ЕП у дворани, 2013. у Гетеборгу, Ивана је била пета са резултатом 6,68, али су већ наредне године стигле прве медаље, са светских првенстава. На отвореном, у Москви, освојила је бронзу скоком 6,82, а потом је на СП у дворани, у Сопоту (Пољска), такође освојила бронзу резултатом 6,77.

За само годину дана, Ивана је поправила лични рекорд за 22 центиметра!

Коментари / 0

Оставите коментар