Ivana Španović - ŠAMPIONKA EVROPE!!!

Bravo, Ivana! Sjajna srpska atletičarka osvojila je zlato na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Pragu!

Ostali sportovi 07.03.2015 | 19:00
Ivana Španović - ŠAMPIONKA EVROPE!!!

Peta na dvoranskom evropskom pre dve godine. Treća na svetskom na otvorenom pre dve godine. Treća na svetskom dvoranskom prošle godine.

E, došao je i taj trenutak!

Ivana Španović je zlatna! Ona je šampion Evrope u skoku u dalj, na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Pragu 2015. godine.

Skokom od 6,98 u trećoj seriji, 24-godišnja Srpkinja je oduvala konkurenciju nakon što se iz samo jednog skoka plasirala u finale. Oduvala? Pa, da... Drugoplasirana Nemica, tamnoputa Sosten Mogenara ostala je na 6,83 iz prve serije, a bronza je pripala Rumunki Florentini Marinču, koja je od 6,79 u pretposlednjoj, petoj seriji, pretekla sunarodnicu Alinu Rotaru (6,74, druga serija).

BRAVO, IVANA!

Sve je ličilo na uspeh od prvog dana u Češkoj. Ivana se u finale plasirala superiorno, samo jednim jedinim skokom u kvalifikacijama, dužine 6,76 metara što je bilo dovoljno da se nađe među osam učesnica finala.

U prvoj seriji, Ivana je skočila na 6,80, ali sa prilično lošim odskokom, jer su joj prsti bili na oko pet centimetara od linije gazišta. Već tada je bilo jasno da Zrenjaninka, sa pravim zaletom, može i do sedam metara, ali je u drugoj seriji prestupila.

Međutim, u trećoj, kada je liderka bila Nemica Sosten Mogenara sa 6,83, Ivana je odletela do 6,98, što je za centimetar lošiji rezultat od ličnog rekorda u dvorani, ostvarenog 25. februara na mitingu u Malmeu.

U trećem pokušaju, naša atletičarka se savršeno odrazila, teško daje bio i pun centimetar između praga i vrha patike!

Ispostavilo se da je to bio presudni trenutak finala...

U četvrtoj seriji, ponovo nije dobro tempirala zalet, odrazila se na sedam centimetara od praga i "pala" na 6,89, što znači da je skok bio 6,95. Kako je vreme odmicalo, svima je u dvorani bilo jasno da konkurencija ne može da parira Ivaninom skoku iz treće serije, ali naša atletičarka nije spuštala gas.

Pokušavala je i u petoj i u šestoj seriji da dodatno popravi rezultat i prvi put u karijeri odleti preko sedam metara, ali nije uspela - 6,71 i 6,81 u trenutku kada je već imala zlato oko vrata, jer su ostale finalistkinje sve već skakale po šest puta.

Na prethodnom EP u dvorani, 2013. u Geteborgu, Ivana je bila peta sa rezultatom 6,68, ali su već naredne godine stigle prve medalje, sa svetskih prvenstava. Na otvorenom, u Moskvi, osvojila je bronzu skokom 6,82, a potom je na SP u dvorani, u Sopotu (Poljska), takođe osvojila bronzu rezultatom 6,77.

Za samo godinu dana, Ivana je popravila lični rekord za 22 centimetra!

Komentari / 0

Ostavite komentar