Снијег, вјетар и наноси стварају хаос у Србији

На подручју општине Тутин данас је уведена ванредна ситуација јер је због снега непроходан велики број путних праваца.

Србија 07.03.2015 | 14:46
Снијег, вјетар и наноси стварају хаос у Србији

Кородинатор одржавања путева Самир Бакић рекао је Тањугу да снег пада од ноћас и да ствара велике проблема тако да је Општински штаб за ванредне ситуације одлуцио да уведе ванредну ситуацију.

Према његовим речима, помоћ локалној самоуправи понудило је и локално удружење вожаца џипова како би могло да стигне до старих и болесних људи на Пештерској висоравни.

Бакић је навео и да су представници ЕПС-а на седници штаба саопштили да између 60 и 70 одсто сеоских подручја те општине нема струју и да су почели са идентификацијом кварова и њиховим отклањањем.

МАРИЋ: БЕЗ ВЕЋИХ ПРОБЛЕМА СА ИЗЛИВАЊЕМ РЕКА

У Србији тренутно нема већих проблема на рекама изазваних падавинама, а једина проблематична ситуација је код Уба где се излила рекла Грачица и угрозила четири домаћинства, изјавио је данас Тањугу начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Он је рекао да се очекује стагнација на речицама које су се услед обилних падавина излиле и да је тренутно најкритичнија ситуација на Убу, а да су, свуда где је потребно екипе биле у приправности.

Како је казао, код Уба се излила речица Грачица која је пробила насип и угрозила четири домаћинства, али мештани нису евакуисани јер за то није било потребе, будући да вода није била толико висока.

Терен се, како је казао обилази и помаже у отклањању свих проблема.

"То је за сада једини критично место", рекао је Марић додајући да се на свим другим проблематичним местима током јучерасњег дана, ситуација сада смирила.

Марић је рекао да нема места паници, будући да су падавине стале и очекује се стагнација на рекама, а "црвени метеоаларм" полако прелази у "зелену боју".

ПЕШТЕР И ДАЉЕ ЗАВЕЈАН - МОТОРНИМ САНКА ДО БОЛЕСНИХ

На Пештерској висоравни због снега и непроходних локалних путева угрожено је око 10.000 људи док се до болесених стиже уз помоћ моторних санки.

Надлежни из општине Сјеница поново апелују на све који могу да им помогну јер општина нема новца за нафту а ни довољно машини да очисти путева од снега.

Велики проблем ствара и ветар који поново прави снежне наносе тако да је све оно што се јуче очишћено, током ноћи опет завејано, изјавио је Тањугу помоћник председника општине Сјеница Мића Каличанин.

Он је рекао је Тањугу да је данас на подручју те општине ситуација гора него јуче а чисте се само локални путеви који спадају у такозване "хитне случјеве” због болесних људи.

Каличанин је рекао да је уз помоћ монторних санки синоћ евакуисан старији човек због болести а да су на исти начин довезени лекари до две болесне особе.

Према његовим речима, део регионалних путева је проходан али додатни проблем ставара то што је нестало струје у две удаљеније месне заједнице до који монтери, такође уз помоћ моторних санки покушавају да отколне кварове.

"Очекујемо помоћ од владе и верујемо председнику Владе Србије да ће стићи", рекао је он подсетивши да локална јавна предузећа имају мали број машина а општина нема пара да плати приватне машине јер су сва средства потрошена током рашчишћавања снежних сметова у фебруару.

У ЗЛАТИБОРСКОМ ОКРУГУ И ДАЉЕ ПРОБЛЕМИ СА СТРУЈОМ

У Златиборском округу тренутно је без струје око 10.500 потрошача због кварова на далеководима услед снежних падавина, изјавио је за Тањуг директор ужичке Електродистрибуције Владимир Доганџић.

“Синоћ смо имали око 6.500 потрошача без струје, да би се јутрос тај број повећао јер се стално јављају нови кварови. Све екипе из Златиборског округа су на терену, а стигла нам је и испомоћ из Ниша, Новог Сада, Лазаревца, Јагодине, Аранђеловца и Шапца. Предузимамо све да се већина кварова отклони у току дана”,рекао је Тањугу Доганџић.

Без струје је данас 2.489 потрошача у општини Пријепоље, 2.083 у Прибоју, на територији града Ужица струју нема 1.723 потрошача, њих 1.645 са подручја општине Бајина Башта, у општинама Чајетина 1.188, Нова Варош 564, Пожега 511, Ариље 258 и Косјерић 126 потрошача.

ЉУБОВИЈА ПОНОВО ДОБИЛА СТРУЈУ

Јавно предузеће Електромрежа Србије је саопштило да је данас око 11 часова отклоњен квар на 110 киловолтном далеководу Љубовија - Крупањ, чиме је снабдевање Љубовије струјом у потпуности нормализовано.

Љубовија од четвртка има проблеме са снабдевањем електричном енергијом.

Електромрежа Србије је саопштила да је снабдевање Љубовије струјом било нормализовано у петак око 20 часова, али је електрична енергија поново нестала током ноћи.

ТОКОМ ДАНА НОРМАЛИЗАЦИЈА СНАБДЕВАЊА СТРУЈОМ

Број потрошача без електричне енергије на подручју Моравичког и Златиборског округа је данас је преполовљен у односу на претходни дан, потврдила је Тањугу портпарол "Електро Србије Краљево" Тамара Утвић.

"Како бисмо отколонили тешкоће пристигло је 20 екипа са 55 људи, па очекујемо да се у току данашњег дана нормализује снабдевање електричном енергијом", рекла је Утвић и додала да до појединих удаљених села у Златиборском округу електромонтери нису могли да стигну због нерашчишћених путева.

Према њеним речима, поред 155 екипа Електро Србије који су јуче радили на терену, данас су стигли и тимови из Електро Војводине, крагујевачког Центра, нишког Југоистока и београдске Електродистрибуције.

Према речима начелника Одељења за ванредне ситуације Моравичког округа Драгише Броћића, стање на рекама у Чачку, Горњем Милановцу, Ивањици и Лучанима је стабилно.

Он каже да Бјелица и Западна Морава стагнирају тако да нема опасности од изливања.

Броћић каже да када су путни правци у питању на подручју Моравичког округа, најтежа ситуација је у Ивањици, у брдско-планинским деловима, где има снега између 50 центиметара и једног метра.

"Главне саобраћајнице су проходне, али локални, односно некатегорисани путеви на подручју општине Лучани, Ивањице нису рашчишхцени, тако да је обавезна употреба зимске опреме", рекао је Броћић Тањугу и апеловао на возаче да вожњу прилагоде ситуацији на путевима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Николај Бљахов

07.03.2015 19:28

Ја сам бугарин. Јављам се из Бугарске. Овде је исто.

ОДГОВОРИТЕ