Ко “трује” односе ДФ-а и СДА?

Мандатар за састав новог Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас да очекује да ће све политичке партије, које учествују у формирању власти на нивоу БиХ, до краја наредне седмице именовати кандидате за министре и замјенике министара.

Босна и Херцеговина 07.03.2015 | 13:25
Ко “трује” односе ДФ-а и СДА?

Звиздић сматра да формирање Савјета министара БиХ не би требало бити повезано са процесом формирања Владе Федерације БиХ, али замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић истиче како је то итекако повезано. Изетбеговић тврди да неко намјерно “трује” односе Демократске фронте и СДА, како би успорио или чак онемогућио формирање власти.

“До краја идуће седмице очекујем да политички субјекти који учествују у формирању власти доставе имена кандидата за састав Савјета министара”, каже Денис Звиздић.

На наше питање да ли то значи да се неће испоштовати рок, 11.март, за формирање власти, Звиздић одговара да тај рок нема никакво упориште у било ком закону који се односи на формирање Савјета министара.

“11.март се појавио зато што они који то покушавају тумачити читају изворни Закон али не и Измјене и допуне закона које су у међувремену усвојене. 11. март није крајњи рок о којем се цијело вријеме прича и ми имамо довољно времена да до краја идуће седмице обавимо разговоре са свим партијама које чине већину и да те партије дају своје кандидате за састав Савјета министара”,каже Звиздић.

Иако Звиздић сматра да процес формирања Савјета министара БиХ не би требао бити повезан са процесом формирања Владе Федерације,очито је да је због политичког застоја у Федрацији, закочено формирање извршне власти на нивоу БиХ.

Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић истиче да су Демократска фронта и СДА направили,како каже,историјски преокрет договором о формирању власти на нивоу БиХ, али је онда дошло до чудног преокрета.

“Неко преноси неистине и на тај начин намјерно трује односе двије странке”,тврди Изетбеговић а на наше питање ко би то могао бити одговара:

“Многима није драга стабилност БиХ ни стабилност Федерације а није им драго ни да је СДА јака и водећа странка.Са разних страна се могу очекивати удари и неко трује односе. Нећемо нагађати ко је то али мислим да се ту ради о позиционирању неких људи у предконгресним пословима СДА.Ако ће Конгрес СДА увести турбуленције у формирање власти врло лако га можемо одгодити. Преча нам је држава и формирање влада него неки Конгрес који ће бити у мају или октобру”.

Изетбеговић додаје да се почетком наредне седмице настављају преговори СДА, ДФ-а и ХДЗ-а те да се нада да ће та коалиција, која по њему нема алтернативу, формирати власт и почети функционисати већ крајем марта када истиче одлука о привременом финасирању федералних институција.

Изетбеговић истиче да формирање мањинске Владе Федреације БиХ не би било добро као што не би било добро, али је могуће, формирати Савјет министара без ХДЗ-а БиХ.

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

америчка амбасада

07.03.2015 12:29

Иста она која вас на глас подржава иза кулиса ради овој власти о глави јер им је јасно да без СНСД унапријед апсолутно све је осуђено на неуспјех и нема шансе да се било шта уради у наредне 4 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сам

07.03.2015 12:30

Додик - Цовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

07.03.2015 13:07

Фахрудин Радонциц-Милорад Додик сто посто..Цовиц није јер он највисе добива.Мада Цовиц слуса свог савијетника Додика једино ако се бас скроз одреко хрватког нсрода онда је и он ту умијесан.Фахро и Додик и Цовиц су браца стосе тице политике БиХ,Тоје Цовиц јавно изнијо у емисији на ФАЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо

07.03.2015 15:42

Нема власти на нивоу БиХ. Само нас варају а дали смо им глас.

Name

Ђука

07.03.2015 13:22

Све је небитно, битно је само да се такозвана БиХ распадне!!! Независна Српска!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

07.03.2015 13:44

И ста онда...ко це признати ,и све остало сто прати...мој дјука нист од тог...

Name

Е мој Ђука

07.03.2015 14:24

Кратковид си, гарант.

Name

оптимиста

07.03.2015 21:34

Браво Ђука! И порука овој двојици песимиста: Не брините ви за признавање.

Name

страсно

07.03.2015 14:41

Толика мржња према Додику и свему сто он прича довешће дио нас срба да ми бранимо да се не распадне БиХ.Страшно,објективност потпуно нестала,само мржња измедју политичара и шта год да једни ураде ови други критикују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

07.03.2015 15:09

СДА политика је политика криминала и корупције највишег реда у држави БиХ. Са њима никада нисте начисто шта они заправо желе. Начелно су за све ЗА али када треба проводити то у дјело највише коче. Њима Додик кад би рекао ево сутра укидам РС они би заплакали и рекли немој Додик чиме ћемо плашити наше стадо. ДФ је интересна странка. Након избора открили су своје право лице. Они једно причају, друго раде а треће мисле. За вријеме кампање нападали су СДА и Бакира и о њима говорили све лоше и на крају крајева те гласове које имају добили су од Народа на лошој причи и критици СДА и Бакира. Да су којим случајем рекли кад се избори заврше идемо правити власт са СДА неби имали 1% бирачког тијела од онога што су добили. Нико их неби подржао. Највећа пропаст од странака из ФБИХ је ДФ. Они су извршили своје политичко самоубиство. Ја сам гласао за њих али да сам знао за коалицију са СДА и Бакиром неби мој глас добили. Збогом ДФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.03.2015 15:34

Програм ДФ је супротан програмуСДА.Само борба за фотеље доводи до неприродних коалиција.Нажалост,у предизбоним активностима свака странка блати другу,а после избора иде у колицију са истом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Дјуууууку или Дјуку

07.03.2015 15:44

Ти си такозвани.Преставио си се да ти се незна јеси ли муско или зенско.Дефиниси прво себе па онда аргументовано коментариси!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ддд

07.03.2015 16:59

Дал мушко, дал женско...БИХ пуца по шавовима

Name

Ре.Дјука

07.03.2015 16:00

Знас ли ста је Сојиц зелео да буде КАПЕТАН ОД БЕЛУ ЛАДЈУ. Али неце да мозе. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

07.03.2015 17:38

НИСИ ТИ ЂУКА ТИ СИ НАЈВЈЕРОВАТНИЈЕ ИЛИ ДОДИК ИЛИ ПАВИЋ САМО ЊИМА ПАШЕ НЕСТАБИЛНОСТ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

07.03.2015 17:53

по мом мишљењу први је Драган Човић који на све начине покушава да не дође до овакве коалиције гдје нема његовог јарана Додика, значи покушава на све начине угурати Додика у државну власт а има ту можда и Фахриног масла

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

07.03.2015 18:33

Интересантно је да се већина коментара односи на Фахру, Човића, Додика итд...а Бакир децидно каже да се ради о људима из СДА. Дали ви не читате текст или је у питању теорија завјере... или шта?

ОДГОВОРИТЕ