Ko “truje” odnose DF-a i SDA?

Mandatar za sastav novog Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da očekuje da će sve političke partije, koje učestvuju u formiranju vlasti na nivou BiH, do kraja naredne sedmice imenovati kandidate za ministre i zamjenike ministara.

Bosna i Hercegovina 07.03.2015 | 13:25
Ko “truje” odnose DF-a i SDA?

Zvizdić smatra da formiranje Savjeta ministara BiH ne bi trebalo biti povezano sa procesom formiranja Vlade Federacije BiH, ali zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ističe kako je to itekako povezano. Izetbegović tvrdi da neko namjerno “truje” odnose Demokratske fronte i SDA, kako bi usporio ili čak onemogućio formiranje vlasti.

“Do kraja iduće sedmice očekujem da politički subjekti koji učestvuju u formiranju vlasti dostave imena kandidata za sastav Savjeta ministara”, kaže Denis Zvizdić.

Na naše pitanje da li to znači da se neće ispoštovati rok, 11.mart, za formiranje vlasti, Zvizdić odgovara da taj rok nema nikakvo uporište u bilo kom zakonu koji se odnosi na formiranje Savjeta ministara.

“11.mart se pojavio zato što oni koji to pokušavaju tumačiti čitaju izvorni Zakon ali ne i Izmjene i dopune zakona koje su u međuvremenu usvojene. 11. mart nije krajnji rok o kojem se cijelo vrijeme priča i mi imamo dovoljno vremena da do kraja iduće sedmice obavimo razgovore sa svim partijama koje čine većinu i da te partije daju svoje kandidate za sastav Savjeta ministara”,kaže Zvizdić.

Iako Zvizdić smatra da proces formiranja Savjeta ministara BiH ne bi trebao biti povezan sa procesom formiranja Vlade Federacije,očito je da je zbog političkog zastoja u Fedraciji, zakočeno formiranje izvršne vlasti na nivou BiH.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ističe da su Demokratska fronta i SDA napravili,kako kaže,istorijski preokret dogovorom o formiranju vlasti na nivou BiH, ali je onda došlo do čudnog preokreta.

“Neko prenosi neistine i na taj način namjerno truje odnose dvije stranke”,tvrdi Izetbegović a na naše pitanje ko bi to mogao biti odgovara:

“Mnogima nije draga stabilnost BiH ni stabilnost Federacije a nije im drago ni da je SDA jaka i vodeća stranka.Sa raznih strana se mogu očekivati udari i neko truje odnose. Nećemo nagađati ko je to ali mislim da se tu radi o pozicioniranju nekih ljudi u predkongresnim poslovima SDA.Ako će Kongres SDA uvesti turbulencije u formiranje vlasti vrlo lako ga možemo odgoditi. Preča nam je država i formiranje vlada nego neki Kongres koji će biti u maju ili oktobru”.

Izetbegović dodaje da se početkom naredne sedmice nastavljaju pregovori SDA, DF-a i HDZ-a te da se nada da će ta koalicija, koja po njemu nema alternativu, formirati vlast i početi funkcionisati već krajem marta kada ističe odluka o privremenom finasiranju federalnih institucija.

Izetbegović ističe da formiranje manjinske Vlade Fedreacije BiH ne bi bilo dobro kao što ne bi bilo dobro, ali je moguće, formirati Savjet ministara bez HDZ-a BiH.

BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

američka ambasada

07.03.2015 12:29

Ista ona koja vas na glas podržava iza kulisa radi ovoj vlasti o glavi jer im je jasno da bez SNSD unaprijed apsolutno sve je osuđeno na neuspjeh i nema šanse da se bilo šta uradi u naredne 4 god.

ODGOVORITE
Name

sam

07.03.2015 12:30

Dodik - Covic.

ODGOVORITE
Name

Posten

07.03.2015 13:07

Fahrudin Radoncic-Milorad Dodik sto posto..Covic nije jer on najvise dobiva.Mada Covic slusa svog savijetnika Dodika jedino ako se bas skroz odreko hrvatkog nsroda onda je i on tu umijesan.Fahro i Dodik i Covic su braca stose tice politike BiH,Toje Covic javno iznijo u emisiji na FACE.

ODGOVORITE
Name

mico

07.03.2015 15:42

Nema vlasti na nivou BiH. Samo nas varaju a dali smo im glas.

Name

Đuka

07.03.2015 13:22

Sve je nebitno, bitno je samo da se takozvana BiH raspadne!!! Nezavisna Srpska!!!

ODGOVORITE
Name

sirogojno

07.03.2015 13:44

I sta onda...ko ce priznati ,i sve ostalo sto prati...moj djuka nist od tog...

Name

E moj Đuka

07.03.2015 14:24

Kratkovid si, garant.

Name

оптимиста

07.03.2015 21:34

Браво Ђука! И порука овој двојици песимиста: Не брините ви за признавање.

Name

strasno

07.03.2015 14:41

Tolika mržnja prema Dodiku i svemu sto on priča dovešće dio nas srba da mi branimo da se ne raspadne BiH.Strašno,objektivnost potpuno nestala,samo mržnja izmedju političara i šta god da jedni urade ovi drugi kritikuju

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

07.03.2015 15:09

SDA politika je politika kriminala i korupcije najvišeg reda u državi BiH. Sa njima nikada niste načisto šta oni zapravo žele. Načelno su za sve ZA ali kada treba provoditi to u djelo najviše koče. Njima Dodik kad bi rekao evo sutra ukidam RS oni bi zaplakali i rekli nemoj Dodik čime ćemo plašiti naše stado. DF je interesna stranka. Nakon izbora otkrili su svoje pravo lice. Oni jedno pričaju, drugo rade a treće misle. Za vrijeme kampanje napadali su SDA i Bakira i o njima govorili sve loše i na kraju krajeva te glasove koje imaju dobili su od Naroda na lošoj priči i kritici SDA i Bakira. Da su kojim slučajem rekli kad se izbori završe idemo praviti vlast sa SDA nebi imali 1% biračkog tijela od onoga što su dobili. Niko ih nebi podržao. Najveća propast od stranaka iz FBIH je DF. Oni su izvršili svoje političko samoubistvo. Ja sam glasao za njih ali da sam znao za koaliciju sa SDA i Bakirom nebi moj glas dobili. Zbogom DF.

ODGOVORITE
Name

007

07.03.2015 15:34

Program DF je suprotan programuSDA.Samo borba za fotelje dovodi do neprirodnih koalicija.Nažalost,u predizbonim aktivnostima svaka stranka blati drugu,a posle izbora ide u koliciju sa istom.

ODGOVORITE
Name

Za Djuuuuuku ili Djuku

07.03.2015 15:44

Ti si takozvani.Prestavio si se da ti se nezna jesi li musko ili zensko.Definisi prvo sebe pa onda argumentovano komentarisi!!!

ODGOVORITE
Name

ddd

07.03.2015 16:59

Dal muško, dal žensko...BIH puca po šavovima

Name

Re.Djuka

07.03.2015 16:00

Znas li sta je Sojic zeleo da bude KAPETAN OD BELU LADJU. Ali nece da moze. .

ODGOVORITE
Name

ogi prijedor

07.03.2015 17:38

NISI TI ĐUKA TI SI NAJVJEROVATNIJE ILI DODIK ILI PAVIĆ SAMO NJIMA PAŠE NESTABILNOST BIH.

ODGOVORITE
Name

Geography

07.03.2015 17:53

po mom mišljenju prvi je Dragan Čović koji na sve načine pokušava da ne dođe do ovakve koalicije gdje nema njegovog jarana Dodika, znači pokušava na sve načine ugurati Dodika u državnu vlast a ima tu možda i Fahrinog masla

ODGOVORITE
Name

sss

07.03.2015 18:33

Interesantno je da se većina komentara odnosi na Fahru, Čovića, Dodika itd...a Bakir decidno kaže da se radi o ljudima iz SDA. Dali vi ne čitate tekst ili je u pitanju teorija zavjere... ili šta?

ODGOVORITE