БиХ: Грипа под контролом

У Босни и Херцеговини ове године још није службено проглашена епидемија грипе.

Босна и Херцеговина 06.03.2015 | 11:52
БиХ: Грипа под контролом

Доктори кажу да број случајева није претјеран за ово доба године. Као и сваке године, најосјетљивија су дјеца школског узраста и људи старије животне доби. Против ове болести се мало грађана одлучује вакцинисати, а већина предузима превенцију  здравом исхраном.

Сезона грипе у Федерацији је почела нешто раније него претходну годину. До сада је евидентирано око 25.000 случајева болести сличних грипи или потврђених са вирусом грипе, више за 5.000 него прошле године.

Будући да је зимски период уобичајен за грипу, број обољелих није алармантан нити одступа од просјека, каже епидемиолог из Завода за јавно здравство Федерације БиХ Мирсада Мулаомеровић.

„Ништа неуобичајено што није везано за ово доба. Грипа увијек захвати пуно већи број обољелих него уобичајено и од свих заразних болести заузима највећи проценат у укупној структури заразних болести, тако да нико не говори о некој епидемији грипа, него више о сезони и активности грипе", наводи Мирсада Мулаомеровић.

Иако је вакцинација најбољи начин за заштиту од грипе и њених компликација, у Федерацији се за њу не одлучује велики број људи, наводи Мулаомеровић:

„Нажалост, у задњих пар година је број вакцинисаних опао у односу на претходни период. Некада је то због кашњења вакцине, некада и због утјицаја антивакциналног покрета. Не располажемо тачним бројем, али свакако он није велики", констатује.

У посљедњих 15-так дана у Републици Српској регистровано је око 700 случајева обољења сличних грипи.

Милка Мрђа, портпарол Института за јавно здравство РС, каже да ипак ова болест није попримила велике размјере.

„Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље 2014. године до данас, у свим Домовима здравља Републике Српске укупно је регистровано 38 271 акутна респираторна инфекција, док је обољења сличних грипи било укупно пријављено 13 083", наводи Милка Мрђа.

Грађани Сарајева сматрају да је грипу најбоље предухитрити, здравом исхраном и вакцинама.

Извор: РСЕ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лајковачка

06.03.2015 11:04

Пуно нас је са симптомима грипе, али не идемо код доктора чај, лимун,парацетамол и лези........... И то је то. А и кад додјеш доктору све исто ти каже, мораш купити лијекове, тако да је и без везе ићи у чекаонице ........

ОДГОВОРИТЕ