Основна правила одијевања на радном мјесту

Голи људи имају мали или готово никакав утицај на друштво, шаљиво је поручио познати писац Марк Твен, још пре много година.

Мода и љепота 06.03.2015 | 10:03
Основна правила одијевања на радном мјесту

Шта год рекли и колико год то порицали, изглед јесте битан. На основу спољашњег изгледа већ у првих неколико секунди одлучићемо да ли ће нам се особа свидети или не, а то је најбоље изражено у свету бизниса. Наиме, добар комад одеће или обуће сигурно ће вам подићи самопоуздање у интеракцији с колегама, шефовима, али и потенцијалним клијентима. Ова основна правила свако би требао да следи када се налази у пословном окружењу.

Боје су најважније

Боје су на послу изузетно битне. Оне делују на подсвесном нивоу, па је нужно да буду усклађене с послом који обављате, али и оним што друге колеге око вас носе. Најчешће боје које се виђају по канцеларијама су црна, сива и беж, а ако је потребно да нагласите ауторитет, боја која зрачи самопоуздањем је зелена.

У пословном окружењу дефинитивно избегавајте јарке боје попут жуте, црвене или наранџасте - особе које носе такву одећу могле би да оставе негативан утисак на пословне партнере и колеге јер се ове боје повезују с агресивношћу.

Која врста тканине је најбоља?

Вунена одећа пружиће најбоље резултате ако је реч о женским костимима, или мајицама и блузама. Оно што дефинитивно треба да избегавате су тканине од синтетичких материјала и тканине које ће оцртавати ваш доњи веш.

Избор одеће - што једноставније, то боље

Код одеће коју носите најважнија је њена удобност - не треба да буде преуска. У удобној одећи ваши пословни резултати биће бољи јер нећете константно трошити време на ситне поправке. Ако је реч о неформалнијем окружењу, добра комбинација биће фармерке и панталоне уз блузу или јакну, или и сукње и хаљине ако је потребно да изгледате елегантније. Оно што треба напоменути је чињеница да сукње никада не би требало да буду краће од колена, али и да хаљине не би требало да имају тање бретеле или отворена леђа.

Бројни стилисти такође наглашавају да би требало да избегавате одећу с преистакнутим, “вриштећим”, великим знаковима или принтом. У пословном окружењу основно правило је - што једноставније, то боље.

Обућа и модни додаци

Обућа и модни додаци готово су једнако битни као сама одећа. Заборавите на патике или платформе, у послу пролазе искључиво ципеле или штикле. Оно што је битно је боја (црна, сива, браон, црвена, плава,...), удобност (посебно ако посао укључује рад на терену) и стилска усклађеност с одећом коју тај дан носите.

Код модних додатака важно је да буду елегантни и усклађени с целим аутфитом. Најбоље би било одабрати неки леп комад накита, попут огрлице или минђуша. Код накита је врло битна умереност - много звецкавих наруквица или прстења отежаће вам посао, а можда и ометати колеге око вас.

Стручњаци наглашавају да би накит, посебно ако се налазите на високој позицији у компанији, требало да буде вреднији - златни, сребрни или бисерни; то ће вам пружити додатни ауторитет и самопуздање у савладавању свакодневних пословних тешкоћа.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар