Osnovna pravila odijevanja na radnom mjestu

Goli ljudi imaju mali ili gotovo nikakav uticaj na društvo, šaljivo je poručio poznati pisac Mark Tven, još pre mnogo godina.

Moda i ljepota 06.03.2015 | 10:03
Osnovna pravila odijevanja na radnom mjestu

Šta god rekli i koliko god to poricali, izgled jeste bitan. Na osnovu spoljašnjeg izgleda već u prvih nekoliko sekundi odlučićemo da li će nam se osoba svideti ili ne, a to je najbolje izraženo u svetu biznisa. Naime, dobar komad odeće ili obuće sigurno će vam podići samopouzdanje u interakciji s kolegama, šefovima, ali i potencijalnim klijentima. Ova osnovna pravila svako bi trebao da sledi kada se nalazi u poslovnom okruženju.

Boje su najvažnije

Boje su na poslu izuzetno bitne. One deluju na podsvesnom nivou, pa je nužno da budu usklađene s poslom koji obavljate, ali i onim što druge kolege oko vas nose. Najčešće boje koje se viđaju po kancelarijama su crna, siva i bež, a ako je potrebno da naglasite autoritet, boja koja zrači samopouzdanjem je zelena.

U poslovnom okruženju definitivno izbegavajte jarke boje poput žute, crvene ili narandžaste - osobe koje nose takvu odeću mogle bi da ostave negativan utisak na poslovne partnere i kolege jer se ove boje povezuju s agresivnošću.

Koja vrsta tkanine je najbolja?

Vunena odeća pružiće najbolje rezultate ako je reč o ženskim kostimima, ili majicama i bluzama. Ono što definitivno treba da izbegavate su tkanine od sintetičkih materijala i tkanine koje će ocrtavati vaš donji veš.

Izbor odeće - što jednostavnije, to bolje

Kod odeće koju nosite najvažnija je njena udobnost - ne treba da bude preuska. U udobnoj odeći vaši poslovni rezultati biće bolji jer nećete konstantno trošiti vreme na sitne popravke. Ako je reč o neformalnijem okruženju, dobra kombinacija biće farmerke i pantalone uz bluzu ili jaknu, ili i suknje i haljine ako je potrebno da izgledate elegantnije. Ono što treba napomenuti je činjenica da suknje nikada ne bi trebalo da budu kraće od kolena, ali i da haljine ne bi trebalo da imaju tanje bretele ili otvorena leđa.

Brojni stilisti takođe naglašavaju da bi trebalo da izbegavate odeću s preistaknutim, “vrištećim”, velikim znakovima ili printom. U poslovnom okruženju osnovno pravilo je - što jednostavnije, to bolje.

Obuća i modni dodaci

Obuća i modni dodaci gotovo su jednako bitni kao sama odeća. Zaboravite na patike ili platforme, u poslu prolaze isključivo cipele ili štikle. Ono što je bitno je boja (crna, siva, braon, crvena, plava,...), udobnost (posebno ako posao uključuje rad na terenu) i stilska usklađenost s odećom koju taj dan nosite.

Kod modnih dodataka važno je da budu elegantni i usklađeni s celim autfitom. Najbolje bi bilo odabrati neki lep komad nakita, poput ogrlice ili minđuša. Kod nakita je vrlo bitna umerenost - mnogo zveckavih narukvica ili prstenja otežaće vam posao, a možda i ometati kolege oko vas.

Stručnjaci naglašavaju da bi nakit, posebno ako se nalazite na visokoj poziciji u kompaniji, trebalo da bude vredniji - zlatni, srebrni ili biserni; to će vam pružiti dodatni autoritet i samopuzdanje u savladavanju svakodnevnih poslovnih teškoća.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar