Очеви на порођају за 20 КМ

Будући очеви који изразе жељу да присуствују порођају у Универзитетској болници Клинички центар (УБКЦ) Бањалука за тај доживљај из џепа мораће да издвоје само 20 марака.

Република Српска 06.03.2015 | 09:58
Очеви на порођају за 20 КМ

Подсјећамо, до сада су они који су то жељели за један од најрадоснијих тренутака у животу морали да плаћају нешто више од 500 КМ.

Управни одбор ове установе је на једној од посљедњих сједница одлучио да плаћање присуства на порођају буде укинуто, а да будући очеви плате само стварне трошкове.

У те трошкове спадају једнократна маска, каљаче и мантил, које отац користи приликом уласка у породилиште.

У бањалучком Удружењу грађана "Дрип", које се бави репродуктивним здрављем и правима жена у Бањалуци, поручују како ће ова одлука допринијети бољим условима и положају мајки.

У склопу иницијативе "Слобода рађању" урадили су анкету у којој је учествовало 539 жена у РС и гдје су резултати показали како услови у породилиштима нису сјајни.

Само 12 одсто анкетираних је потврдило да је имало пратњу на порођају, а 65 одсто њих је имало жељу за тим, али нису биле информисане о тој могућности, док 63 одсто испитаних сматра да би уз присуство блиске особе и медицинско особље било љубазније.

"Присуство оца ће сигурно бити од помоћи мајкама које желе оца дјетета уз себе у том јединствоном животном тренутку. О значају подршке породиљама и присуству особа од повјерања при самом породу смо већ организовали предавање психолога, тако да је неупитан значај за мајке које се тако изјасне", каже Дајана Шипрага-Злојутро, социјални радник и породични терапеут, а уједно и један од оснивача овог удружења.

Према њеним ријечима, цијена од 20 КМ ће свакако утицати да већи број родитеља узме у разматрање присуство оца порођају.

"Нисмо сигурне зашто очеви морају проћи строги режим здравствених провјера које се такође плаћају јер другдје то није пракса. Надамо се да ће УБКЦ наставити свој пут у осавремењавању свог рада, те да ће се угледати на праксу у региону", каже Шипрага-Злојутро.

Како је рекла, жена је та која одлучује шта јој одговара у моменту порођаја па јој треба омогућити да у случају када отац ту није присутан, уз њу буде мајка, сестра или нека друга особа од повјерења.

"Остаје питање шта се до сада наплаћивало и зашто по толикој цијени, али то је на надлежним да оцијене. Ми смо свакако сретне јер ће ова услуга бити доступна свима који је желе, без обзира на материјални статус", закључила је она.

Што се тиче цијене за услугу епидуралне анестезије, претходна одлука није промијењена, и износи 500,38 КМ.

Иначе, присуство оца на порођају је омогућено у већини болница у БиХ, и то бесплатно.

Из УКЦ Тузла кажу како је ова бесплатна услуга омогућена дужи низ година, као и у сарајевском КЦУС-у.

"За ту намјену постоји тзв. отворена рађаоница, тј. порођајна соба у саставу породилишта у којој се такви порођаји обављају",изјавио је Златан Фатушић, начелник Клинике за гинекологију и акушерство.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зубета

06.03.2015 09:44

Ја сам био оба пута у Италији на породјају и то дзабе ! Код нас све мозе али за паре па макар 20км !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахаха

06.03.2015 10:44

Какви јадници требали сте ставити 1.30 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

06.03.2015 11:18

Па добро људи моји ко кога овде каребеци па у свим нормалним земљама је дзаба

ОДГОВОРИТЕ
Name

еко

06.03.2015 11:47

То је тросак мантила да се опере и маске од 0,20км само у РС ово има!!! Цита ли ово ико у свијету!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАТРИОТА

06.03.2015 13:49

Је ли треба ово да знаци несто "ПОЗИТИВНО "или негативно у нормалном свијету то се сматра као ОБАВЕЗНО ; А КОД НАС ЈОС ТРЕБА ДА ПЛАТИС неких "20марака" ;СРАМОТА ?????

ОДГОВОРИТЕ