Očevi na porođaju za 20 KM

Budući očevi koji izraze želju da prisustvuju porođaju u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar (UBKC) Banjaluka za taj doživljaj iz džepa moraće da izdvoje samo 20 maraka.

Republika Srpska 06.03.2015 | 09:58
Očevi na porođaju za 20 KM

Podsjećamo, do sada su oni koji su to željeli za jedan od najradosnijih trenutaka u životu morali da plaćaju nešto više od 500 KM.

Upravni odbor ove ustanove je na jednoj od posljednjih sjednica odlučio da plaćanje prisustva na porođaju bude ukinuto, a da budući očevi plate samo stvarne troškove.

U te troškove spadaju jednokratna maska, kaljače i mantil, koje otac koristi prilikom ulaska u porodilište.

U banjalučkom Udruženju građana "Drip", koje se bavi reproduktivnim zdravljem i pravima žena u Banjaluci, poručuju kako će ova odluka doprinijeti boljim uslovima i položaju majki.

U sklopu inicijative "Sloboda rađanju" uradili su anketu u kojoj je učestvovalo 539 žena u RS i gdje su rezultati pokazali kako uslovi u porodilištima nisu sjajni.

Samo 12 odsto anketiranih je potvrdilo da je imalo pratnju na porođaju, a 65 odsto njih je imalo želju za tim, ali nisu bile informisane o toj mogućnosti, dok 63 odsto ispitanih smatra da bi uz prisustvo bliske osobe i medicinsko osoblje bilo ljubaznije.

"Prisustvo oca će sigurno biti od pomoći majkama koje žele oca djeteta uz sebe u tom jedinstvonom životnom trenutku. O značaju podrške porodiljama i prisustvu osoba od povjeranja pri samom porodu smo već organizovali predavanje psihologa, tako da je neupitan značaj za majke koje se tako izjasne", kaže Dajana Šipraga-Zlojutro, socijalni radnik i porodični terapeut, a ujedno i jedan od osnivača ovog udruženja.

Prema njenim riječima, cijena od 20 KM će svakako uticati da veći broj roditelja uzme u razmatranje prisustvo oca porođaju.

"Nismo sigurne zašto očevi moraju proći strogi režim zdravstvenih provjera koje se takođe plaćaju jer drugdje to nije praksa. Nadamo se da će UBKC nastaviti svoj put u osavremenjavanju svog rada, te da će se ugledati na praksu u regionu", kaže Šipraga-Zlojutro.

Kako je rekla, žena je ta koja odlučuje šta joj odgovara u momentu porođaja pa joj treba omogućiti da u slučaju kada otac tu nije prisutan, uz nju bude majka, sestra ili neka druga osoba od povjerenja.

"Ostaje pitanje šta se do sada naplaćivalo i zašto po tolikoj cijeni, ali to je na nadležnim da ocijene. Mi smo svakako sretne jer će ova usluga biti dostupna svima koji je žele, bez obzira na materijalni status", zaključila je ona.

Što se tiče cijene za uslugu epiduralne anestezije, prethodna odluka nije promijenjena, i iznosi 500,38 KM.

Inače, prisustvo oca na porođaju je omogućeno u većini bolnica u BiH, i to besplatno.

Iz UKC Tuzla kažu kako je ova besplatna usluga omogućena duži niz godina, kao i u sarajevskom KCUS-u.

"Za tu namjenu postoji tzv. otvorena rađaonica, tj. porođajna soba u sastavu porodilišta u kojoj se takvi porođaji obavljaju",izjavio je Zlatan Fatušić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zubeta

06.03.2015 10:44

Ja sam bio oba puta u Italiji na porodjaju i to dzabe ! Kod nas sve moze ali za pare pa makar 20km !!

ODGOVORITE
Name

ahaha

06.03.2015 11:44

Kakvi jadnici trebali ste staviti 1.30 km.

ODGOVORITE
Name

zvornik

06.03.2015 12:18

Pa dobro ljudi moji ko koga ovde karebeci pa u svim normalnim zemljama je dzaba

ODGOVORITE
Name

eko

06.03.2015 12:47

To je trosak mantila da se opere i maske od 0,20km samo u RS ovo ima!!! Cita li ovo iko u svijetu!!

ODGOVORITE
Name

PATRIOTA

06.03.2015 14:49

Je li treba ovo da znaci nesto "POZITIVNO "ili negativno u normalnom svijetu to se smatra kao OBAVEZNO ; A KOD NAS JOS TREBA DA PLATIS nekih "20maraka" ;SRAMOTA ?????

ODGOVORITE