Широм Српске проблеми због снијега

Снијег и киша који падају у цијелој Републици Српској, проузроковали су нестанак елеткричне енергије у многим селима.

Република Српска 05.03.2015 | 18:24
Широм Српске проблеми због снијега

Овако је данас било у Хан Пјеску и Власеници.

 

Због сњежних падавина на подручју општине Соколац од поноћи у око 50 села нема струје, речено је у соколачкој Електродистрибуцији. На далеководу Каљина струје нема на 50 трафостаница које покривају око 25 села и заселака, као и на далеководу Ново село од изворишта Врела Биоштице и даље на 15 трафостаница.

На територији општине Фоча влажан и тежак снијег кидао је електроводове и ломио дрвеће, које еј падало по жицама. Још од јутрос без струје су Миљевина, Тјентиште, Заваит, Мештревац и Челебићи, а током дана снијег је прекинуо напајање струјом Јошанице, Превраћа и Слатине, као и насеља Брод на Дрини. Електричари покушавају санирати кварове, али кажу да, како један отклоне, други се појави, а и дијелови града повремено су без напона.

На подручју општине Сребреница снијег интензивно пада већ неколико сати. Висина сњежног покривача у граду је око десет центиметара, а у сеоским планинским подручјима око 20 центиметара. Зимске службе чисте градске улице, а сада раде на рашчишћавању приоритетних путних праваца према Скеланима и Милићима, док сеоски путеви према удаљенијим мјесним заједницама још нису чишћени, кажу надлежни у Сребреници.

На подручју општине Братунац, киша интензивно пада од синоћ, али није изазвала интезивнији пораст водостаја ријека. Како је речено, водотоци су тек благо повећани и за сада нема опасности од поплава.

Неколико села на подручју општине Зворник остало је без електричне енергије.

И на Западу Српске ситуација је тешка.Сњежне падавине и јак вјетар проузроковале су јутрос прекиде у напајању електричном енергијом на појединим далеководним правцима у приградским подручјима Бањалуке и Приједора, те у дијеловима општина Челинац, Кнежево, Козарска Дубица, Нови Град, Крупа на Уни и Лакташи.

На подручју Бањалуке, тренутно су евидентирани кварови на далеководима ка приградским насељима Суботица и Бочац, које би екипе "Електродистрибуције" Бањалука требало да санирају за неколико часова, саопштено је из "Електрокрајине".

Из Републичке управе Цивилне заштите поручили су да мотре стање и да су са оперативним снагама на располагању за евентуалне асистенције и помоћ.

"Најбољи и најбржи начин да ангажујете екипе Републичке управе Цивилне заштите је бесплатан позив на број 121", кажу они.

Пријете лавине

Горска служба спасавања (ГСС) Станица Сарајево након проглашења црвеног метеоаларма и обилних сњежних падавина упозорава посјетиоце планина на могућност покретања сњежних лавина.

Истичу да би планинари своје кретање требало да сведу на минимум и то искључиво обиљеженим - маркираним планинарским стазама, а скијашима и љубитељима зимских спортова савјетују да своје активности упражњавају искључиво на уређеним скијашким стазама.

Због сњежног невремена, на планинском превоју Романија на снази је забрана саобраћаја за теретна возила са приколицом и шлепере, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Због интензивних сњежних падавина,које су захватиле све више предјеле Републике Српске, саобраћај се одвија веома отежано, јер на коловозима има угаженог снијега.

Извор: Агенције

 

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Пале

05.03.2015 17:26

Да ли це бити одгадјања наставе јер је стање веома тешко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сесељ

05.03.2015 17:54

ГДЈЕ ЈЕ ДОДИК ДА ПОМОГНЕ СВОЈ НАРОД А НЕ САМО КАД ЈЕ ГЛАСАЊЕ ТУ ЈЕ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммм

05.03.2015 18:18

Глупане,о цему ти прицас...

Name

мрш

05.03.2015 18:38

Е баш си тупан глупи, величине XXXЛ

Name

Фебруар

05.03.2015 18:42

Откуд сњег у фебруару?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

05.03.2015 20:27

Ма насе слузбе и у јануару изненади хаха

Name

Даре

05.03.2015 21:58

Откуд теби фебруар у марту? :Д

Name

Црни

05.03.2015 20:57

Цуј фебруар ја мислио март

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

05.03.2015 21:21

Гдје је сад Додик дрекавац да чува народ од снијега и поплава што нам шаљу ови из федерација.Опет угрожавају опстанак РСа са државног нивоа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невјера

05.03.2015 22:56

Али чекај човјече. Хај да је Додик и лопов и све најгоре, али какве везе сад ово има с њим. Тачно ми дође да гласам за њега из сажаљења кад видим овакве коментаре људи.

Name

боб

05.03.2015 23:29

Бас вам завидим на правој зимској идили код мене јос љето 25 ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србијанац

06.03.2015 06:03

Цуј саљу нам Снијег из Федерације па фантазијама никада краја свуда је лосе вријеме цијели Балкан.

ОДГОВОРИТЕ