ДФ жели Министарство финансија БиХ

Демократска фронта неће одустати од Министарства енергије, индустрије и рударства ФБиХ. У замјену за Министарство финансија ФБиХ, ДФ ће од ХДЗ-а тражити Министарство финансија БиХ.

Босна и Херцеговина 04.03.2015 | 14:59
ДФ жели Министарство финансија БиХ

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ (ХДЗ БиХ) Драган Човић јуче је поновио да ХДЗ-у и странкама окупљеним око ХДЗ-а припада шет министарских позиција у Влади ФБиХ, међу којима мора бити и Министарство финасија. Са друге стране, Демократска фронта такође инсистира на Федералном министарству финансија, од којег је спремна одустати уколико Човић пристане на замјену за државно министарство.

Члан Предсједништва Демократске фронте Дамир Бећировић казао је за Клиx да ова странка неће одустати од Федералног министарства енергије, индустрије и рударства, али и да не искључују могућност за преговоре у вези са Федералним министарством финансија.

"Уколико је Драгану Човићу толико битно федерално Министарство финансија, онда би Демократској фронти требао уступити Министарство финансија у Вијећу министара БиХ. То је конструктиван приједлог који би откочио комплетну ситуацију у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ. Ми нећемо одустати од Министарства енергије, индустрије и рударства ФБиХ, које је наш основни приоритет. У том сектору мора се коначно увести ред", рекао је Бећировић.

Он је додао да је Странка демократске акције упутила позив Демократској фронти за нови састанак о чему ће се ДФ тек огласити. Бећировић је прокоментарисао и јучерашњу изјаву Бакира Изетбеговића да не би настављао даље преговоре са Човићем без ДФ-а.

"То су званични ставови СДА. Мислим да су и они постали свјесни свега што се дешава и какве посљедице то може имати по грађане Федерације БиХ", казао је Бећировић.

Уколико узмемо у обзир да федерално Министарство финансија у свом саставу има Порезну управу ФБиХ и Финансијску полицију ФБиХ, онда је и јасно зашто се политичке странке не могу договорити о преузимању овог федералног ресора.

Порезна управа Федерације БиХ надлежна је за провођење и извршавање активности из области свих врста федералних, кантоналних, градских и општинских пореза, доприноса, такси и посебних накнада, као и новчаних казни за порезне прекршаје.

Финансијска полиција ФБиХ врши инспекцијски надзор над извршавањем прописаних пореских, царинских и других обвеза од правних и физичких особа, као и утврђивања пропуста који имају за циљ прикривање и избјегавање плаћања прописаних обавеза.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

наопако насадјени људи и ту лијека нема

04.03.2015 16:18

Њима су само фотеље важне. Све свезати и у рудник. Тако ће им једног дана и бити. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ