Вила у којој је живјела Јованка Броз пропада

Кућа на Дедињу до краја оставинске расправе остаће запечаћена. 

Србија 04.03.2015 | 11:09
Вила у којој је живјела Јованка Броз пропада

Све је запечаћено јер су ствари покојнице још унутра. Јованка Броз је у вилу усељена 27. јула 1980. године, када је избачена из њеног и Титовог дома у Ужичкој 15.

Вила у Булевару Александра Карађорђевића 75, у власништву државе, у којој је до своје смрти живела некадашња прва дама Југославије Јованка Броз, и годину дана после њене сахране стоји запечаћена.

Прилично руиниран још за њеног живота, овај репрезентативни објекат, који је не само државно власништво, већ и под њеном заштитом, и даље пропада. Званичници објашњавају - још нема формално-правних услова да га држава потпуно преузме.

- Ништа не смемо ни у вили, ни на њој да дирамо док се не заврши оставински поступак иза Јованкине смрти - каже за "Новости" Зоран Трнинић, директор Управе за заједничке послове републичких органа. - Очекивали смо да ће он већ бити окончан, али се одужио због четворомесечног штрајка адвоката. Када буде завршен и имовина подељена међу наследницима, стручњаци ће ући у вилу и урадити пројекат реконструкције.

У вили, коју и даље чува обезбеђење, и даље су Јованкина одећа, успомене, фотографије, преписка, накит и уметничке слике. Чланови њене породице поднели су суду пописне листе са стварима некадашње прве даме. Пописне листа са стварима које припадају држави поднела је и државна комисија, која је пописала комаде намештаја и уметнине који су дати на коришћење супрузи маршала Тита, током 30 година њеног "привременог боравка" у овом здању. Јованка Броз је, наиме, све време ту живела привремено, никада није добила станарско право, а и лична документа је добила тек у последњој деценији живота.

- Кућу одржавамо минимално, да бисмо смањили трошкове. Искључили смо грејање, испустили воду, конзервирали је - додаје Трнинић.

Процене су да ова "оронула дама", са нешто више од 750 квадрата, коју је држава својевремено откупила од старог власника, који није имао наследнике па ју је продао, вреди око четири милиона евра. Њена реконструкција коштаће много, јер су зидови трошни, малтер отпада, царује влага...

Док је Јованка била у болници, у јесен 2013, из Управе су најављивали да ће кућу окречити, исхобловати паркет и заменити санитарије у тоалетима у приземљу, које је Титова удовица једино и користила. Њена смрт их је, међутим, претекла.

И Управа и Град Београд уложили су само током последњих година више од милион динара, што је, испоставило се, ипак била само кап у мору онога што је потребно. Крупнији радови никад нису ни започети, или зато што није било новца, или зато што је Титова удовица нерадо пуштала непознате особе у кућу.

У вилу је тек последњих година уведено грејање, ког није било због пропале котларнице, урађен је санитарни чвор, поправљени ограда и кров који је прокишњавао. Пре безмало деценију урађена је санација крова, а од тада су рађене махом мање поправке. Грађевински факултет оценио је, још 2009, да је зграда статички стабилна, али да је хитно потребно санирати прилазно степениште, терасе и тротоар.

Када је први пут, пре десет година, Расим Љајић дошао у посету код Јованке Броз, вила је била под водом јер је корење околног дрвећа продрло у одводне цеви и зачепило их. Када су Љајић и Ивица Дачић 2009. године дошли да јој уруче пасош и лична документа, удовица се нашалила: - Овде само један ћошак не прокишњава.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxл

04.03.2015 10:36

Молим вас надјите несто да не пропада.

ОДГОВОРИТЕ