Vila u kojoj je živjela Jovanka Broz propada

Kuća na Dedinju do kraja ostavinske rasprave ostaće zapečaćena. 

Srbija 04.03.2015 | 11:09
Vila u kojoj je živjela Jovanka Broz propada

Sve je zapečaćeno jer su stvari pokojnice još unutra. Jovanka Broz je u vilu useljena 27. jula 1980. godine, kada je izbačena iz njenog i Titovog doma u Užičkoj 15.

Vila u Bulevaru Aleksandra Karađorđevića 75, u vlasništvu države, u kojoj je do svoje smrti živela nekadašnja prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, i godinu dana posle njene sahrane stoji zapečaćena.

Prilično ruiniran još za njenog života, ovaj reprezentativni objekat, koji je ne samo državno vlasništvo, već i pod njenom zaštitom, i dalje propada. Zvaničnici objašnjavaju - još nema formalno-pravnih uslova da ga država potpuno preuzme.

- Ništa ne smemo ni u vili, ni na njoj da diramo dok se ne završi ostavinski postupak iza Jovankine smrti - kaže za "Novosti" Zoran Trninić, direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa. - Očekivali smo da će on već biti okončan, ali se odužio zbog četvoromesečnog štrajka advokata. Kada bude završen i imovina podeljena među naslednicima, stručnjaci će ući u vilu i uraditi projekat rekonstrukcije.

U vili, koju i dalje čuva obezbeđenje, i dalje su Jovankina odeća, uspomene, fotografije, prepiska, nakit i umetničke slike. Članovi njene porodice podneli su sudu popisne liste sa stvarima nekadašnje prve dame. Popisne lista sa stvarima koje pripadaju državi podnela je i državna komisija, koja je popisala komade nameštaja i umetnine koji su dati na korišćenje supruzi maršala Tita, tokom 30 godina njenog "privremenog boravka" u ovom zdanju. Jovanka Broz je, naime, sve vreme tu živela privremeno, nikada nije dobila stanarsko pravo, a i lična dokumenta je dobila tek u poslednjoj deceniji života.

- Kuću održavamo minimalno, da bismo smanjili troškove. Isključili smo grejanje, ispustili vodu, konzervirali je - dodaje Trninić.

Procene su da ova "oronula dama", sa nešto više od 750 kvadrata, koju je država svojevremeno otkupila od starog vlasnika, koji nije imao naslednike pa ju je prodao, vredi oko četiri miliona evra. Njena rekonstrukcija koštaće mnogo, jer su zidovi trošni, malter otpada, caruje vlaga...

Dok je Jovanka bila u bolnici, u jesen 2013, iz Uprave su najavljivali da će kuću okrečiti, ishoblovati parket i zameniti sanitarije u toaletima u prizemlju, koje je Titova udovica jedino i koristila. Njena smrt ih je, međutim, pretekla.

I Uprava i Grad Beograd uložili su samo tokom poslednjih godina više od milion dinara, što je, ispostavilo se, ipak bila samo kap u moru onoga što je potrebno. Krupniji radovi nikad nisu ni započeti, ili zato što nije bilo novca, ili zato što je Titova udovica nerado puštala nepoznate osobe u kuću.

U vilu je tek poslednjih godina uvedeno grejanje, kog nije bilo zbog propale kotlarnice, urađen je sanitarni čvor, popravljeni ograda i krov koji je prokišnjavao. Pre bezmalo deceniju urađena je sanacija krova, a od tada su rađene mahom manje popravke. Građevinski fakultet ocenio je, još 2009, da je zgrada statički stabilna, ali da je hitno potrebno sanirati prilazno stepenište, terase i trotoar.

Kada je prvi put, pre deset godina, Rasim Ljajić došao u posetu kod Jovanke Broz, vila je bila pod vodom jer je korenje okolnog drveća prodrlo u odvodne cevi i začepilo ih. Kada su Ljajić i Ivica Dačić 2009. godine došli da joj uruče pasoš i lična dokumenta, udovica se našalila: - Ovde samo jedan ćošak ne prokišnjava.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxl

04.03.2015 10:36

Molim vas nadjite nesto da ne propada.

ODGOVORITE