Трезор судњег дана

На удаљеном норвешком острву Спитсберген у архипелагу Свалбард, налази се трезор у којем се чува непроцењиво благо – највећа колекција семена на свету. Ове недеље збирка је проширена семенима два четинара, као и семенима више од 2.500 врста пиринча, соје, јечма, пшенице и још неких биљака.

Занимљивости 03.03.2015 | 19:03
Трезор судњег дана

Најновије „придошлице“ су норвешка смрека и бели бор.

Трезор је установљен 2008. године и тренутно су у њему ускладиштена семена 840.000 врста биљака – нешто више од половине врста које данас постоје на планети.

Првобитно су у трезору чувана семена усева, али је убрзо почела пракса складиштења и заштите семена свих биљака.

Крајњи циљ трезора је да заштити генетски материјал у случају природне или људски изазване катаклизме.

Упркос томе што је најочигледнији разлог његовог постојања нека велика катастрофа, научници наводе да ће његова главна улога бити да се користи у будућности за упоређивање како и у коликој мери се временом мења генетска грађа биљака.

Осим тога, из трезора наводе и да семена чувају како би могли да помогну земљама које ће у будућности бити прве на удару због климатских промена.

Лоциран дубоко унутар планине на удаљеном острву у архипелагу Свалбард, на пола пута између Норвешке и Северног пола, трезор је коштао 7,5 милиона долара и било је потребно 12 месеци за његову градњу.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар