Trezor sudnjeg dana

Na udaljenom norveškom ostrvu Spitsbergen u arhipelagu Svalbard, nalazi se trezor u kojem se čuva neprocenjivo blago – najveća kolekcija semena na svetu. Ove nedelje zbirka je proširena semenima dva četinara, kao i semenima više od 2.500 vrsta pirinča, soje, ječma, pšenice i još nekih biljaka.

Zanimljivosti 03.03.2015 | 19:03
Trezor sudnjeg dana

Najnovije „pridošlice“ su norveška smreka i beli bor.

Trezor je ustanovljen 2008. godine i trenutno su u njemu uskladištena semena 840.000 vrsta biljaka – nešto više od polovine vrsta koje danas postoje na planeti.

Prvobitno su u trezoru čuvana semena useva, ali je ubrzo počela praksa skladištenja i zaštite semena svih biljaka.

Krajnji cilj trezora je da zaštiti genetski materijal u slučaju prirodne ili ljudski izazvane kataklizme.

Uprkos tome što je najočigledniji razlog njegovog postojanja neka velika katastrofa, naučnici navode da će njegova glavna uloga biti da se koristi u budućnosti za upoređivanje kako i u kolikoj meri se vremenom menja genetska građa biljaka.

Osim toga, iz trezora navode i da semena čuvaju kako bi mogli da pomognu zemljama koje će u budućnosti biti prve na udaru zbog klimatskih promena.

Lociran duboko unutar planine na udaljenom ostrvu u arhipelagu Svalbard, na pola puta između Norveške i Severnog pola, trezor je koštao 7,5 miliona dolara i bilo je potrebno 12 meseci za njegovu gradnju.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar