Потребна додатна помоћ да се искоријени ебола

Лидери западноафричких држава које су најтеже погођене еболом позвали су на данашњој међународној конференцији у Бриселу на упућивање додатне помоћи за искоријење тог вируса и изградњу економија ових земаља.

Свијет 03.03.2015 | 15:00
Потребна додатна помоћ да се искоријени ебола

Либеријски предсједник Елен Џонсон Сирлиф, предсједник Сијера Леонеа Ернест Баи Корома и Алфа Конде из Гвинеје затражили су од свијета да им помогне у опоравку јер се смањује број обољелих од еболе.

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), од децембра 2013. године, када је кренула епидемија еболе на југу Гвинеје, умрло је више од 9.700 а заражено скоро 2.400 људи.

"Утицај еболе на наше економије био је дубок. Најважнији, дугорочни план за одговор на еболу почива у планирању и стратегијама за економски опоравак. Нема никакве сумње да ће бити неопходни значајни ресурси, па чак и Маршалов план", изјавила је Сирлифова, мислећи на план за обнову Европе након Другог свјетског рата.

На конференцији у Бриселу учествује, поред три афричка лидера, још 60 делегација, укључујући ЕУ, Кину, САД, Кубу и Аустралији те УН, Свјетску банка и друге међународне организације.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар