Potrebna dodatna pomoć da se iskorijeni ebola

Lideri zapadnoafričkih država koje su najteže pogođene ebolom pozvali su na današnjoj međunarodnoj konferenciji u Briselu na upućivanje dodatne pomoći za iskorijenje tog virusa i izgradnju ekonomija ovih zemalja.

Svijet 03.03.2015 | 15:00
Potrebna dodatna pomoć da se iskorijeni ebola

Liberijski predsjednik Elen Džonson Sirlif, predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma i Alfa Konde iz Gvineje zatražili su od svijeta da im pomogne u oporavku jer se smanjuje broj oboljelih od ebole.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), od decembra 2013. godine, kada je krenula epidemija ebole na jugu Gvineje, umrlo je više od 9.700 a zaraženo skoro 2.400 ljudi.

"Uticaj ebole na naše ekonomije bio je dubok. Najvažniji, dugoročni plan za odgovor na ebolu počiva u planiranju i strategijama za ekonomski oporavak. Nema nikakve sumnje da će biti neophodni značajni resursi, pa čak i Maršalov plan", izjavila je Sirlifova, misleći na plan za obnovu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Na konferenciji u Briselu učestvuje, pored tri afrička lidera, još 60 delegacija, uključujući EU, Kinu, SAD, Kubu i Australiji te UN, Svjetsku banka i druge međunarodne organizacije.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar