Радници траже 1,8 милиона марака

Бивши радници "ФАМ Јелшинграда" у стечају окупили су се јуче испред Основног суда у Бањалуци затраживши да буде испоштована судска пресуда и на рачун предузећа враћено 1,8 милиона КМ.

Република Српска 03.03.2015 | 13:45
Радници траже 1,8 милиона марака

Они су истакли да је правоснажном пресудом Окружног суда у Бањалуци прихваћена њихова жалба на рјешење које је донио судија Основног суда Небојша Пејовић.

На основу Пејовићевог рјешења новац "ФАМ Јелшинграда" је са депонованог рачуна у Окружном привредном суду Бањалука пребачен на рачун бањалучке фирме "Еуромотор". Члан Одбора повјерилаца "ФАМ Јелшинграда" Жељко Вујатовић је истакао да је прошло пола године од доношења правоснажне пресуде, али новац који је 2011. године скинут са рачуна "Јелшинграда" и пребачен "Еуромотору" још није враћен.

"Прошли смо и ревизију у Врховном суду РС, који је пресудио у нашу корист. Цијели проблем је настао због рјешења судије Пејовића. Посебно нас је изиритирао допис у којем је наведено да правоснажна пресуда неће бити извршена док се наш адвокат не врати са боловања на које је отишао због повреде. Какве везе има адвокат са извршењем. Судија није звао адвоката ни када је скидао наш новац са рачуна", казао је Вујатовић и додао да су и поред тога именовали другог адвоката.

Члан Одбора повјерилаца "ФАМ Јелшинграда" Јован Кнежевић истакао је да су се окупили да би указали на чињеницу да судство опструише извршење правоснажне пресуде која је донесена у њихову корист.

"Пресуда је донесена у августу 2014. године, а новац још није враћен. Имамо информацију да је судија Пејовић пребачен на другу позицију да не би дошло до извршења ове пресуде. Уколико не добијемо новац за десет дана, кренућемо у радикалније протесте", казао је Кнежевић.

Окружни привредни суд у Бањалуци одбацио је почетком новембра 2012. године тужбу "Еуромотора" против "ФАМ Јелшинграда". Тиме је "Еуромотору" ускраћено право хипотекарног повјериоца, а тиме и право на исплату 2,49 милиона КМ, колико је потраживао од "ФАМ Јелшинграда".

"Еуромотор" је на ту пресуду уложио жалбу Вишем привредном суду. У вријеме док је поступак био у току, са депонованог рачуна у Окружном привредном суду на основу одлуке Основног суда Бањалука скинуто је око 1,8 милиона КМ и пребачено на рачун "Еуромотора".

Стечајни поступак у "ФАМ Јелшинграду" отворен је 2009. године и због судских поступака још није окончан. Влада РС је у међувремену купила имовину предузећа, формирала предузеће "Нови Јелшинград" и његов производни дио продала фирми "ГП Крајина" из Бањалуке.

 

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар