Влада предложила лоше реформе у здравству

Управни одбор Уније синдиката радника у здравству Републике Српске, који је већински и најбројнији синдикат радника у здравству Републике Српске, а у којој удружено дјелују Струковни синдикат доктора медицине, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара и Самостални синдикат радника у здравству и који заједно окупљају већину радника у јавним здравственим установама у Републици Српској, одговорно тврди да предложени пакет нацрта реформских закона и мјера Владе Републике Српске нису довољне да се поправи тешко финансијско стање у којем се налазе јавне здравствене установе и побољша лоше стање здравственог система Републике Српске.

Република Српска 03.03.2015 | 10:44
Влада предложила лоше реформе у здравству

Управни одбор Уније синдиката радника у здравству је мишљења да уколико Народна скупштина РС усвоји предложени пакет нацрта закона који је припремила Влада Републике Српске, а којима се између осталог предлаже и смањење стопе доприноса за здравство и најављује покретање иницијативе за повећање стопе ПДВ-а, ово сигурно довести до повећања трошкова живота за најмање 5%, а што ће сигурно угрозити реалне зараде и социјална и економска права свих радника укључујући и раднике у здравству.

Стога, уколико Народна скупштина Републике Српске усвоји предложени пакет закона и дође до смањења стопе доприноса, а повећања стопе ПДВ-а, Унија синдиката радника у здравству планира предузети све расположиве синдикалне мјере и активности за усклађивање постојећих плата радника у здравству са новим повећањем трошкова живота.

Исто тако Управни одбор Уније синдиката радника у здравству изражава посебну забринутост за одрживост постојећег стања у финасирању здравствене заштите и сматра да су мјере које су планиране у здравственом сектору потпуно погрешне и површне И као такве недовољне да могу допринијети било каквом побољшању садашњег лошег и тешког стања и аргументовано тврди да је сада потпуно јасно да Влада Републике Српске нема припремљене политике и потребну политичку снагу и вољу да успјешно проведе било какве озбиљне реформе у здравствственом сектору, који је за све грађане Републике Српске посебно важна област.

Ово се нарочито односи и на одлуку Владе да у Народну скупштину упути нацрт измјена и допуна Закона о здравственој заштити, којим се нескривеним приписивањем одредби из закона сусједних држава, покушавају исправити системске и катастрофалне нормативне грешке постојећег закона из 2009.године.

Нацртом измјена и допуна закона мјења се око 50% норми постојећег закона, што највише говори да Влада није имала снаге или воље предложити нови закон о здравственој заштити и/или предложити потпуно нову регулативу у овој области, која укључује и реформу здравственог осигурања (нови закон о здравственом осигурању и Фонду здравственог осигурања РС), као и потпуно ново здравствено законодавство (законе о љекарској, сестринској и физиотерапеутској дјелатности, Закон о квалитети здравствене заштите, као и друге законе у овој области, укључујући нарочито и Закон о правима пацијената).

Влада је одбила и приједлоге Уније синдиката радника у здравству да предложи и нацрте законских рјешења за одвојање функције здравствне регулативе од функција финасирања здравствених услуга и функција управљања пружањем здравствених услуга, на који начин би се онемогућиле постојеће бројне злоупотребе у овој области, а Влада није показала никакав интерес ни за приједлог да пружање здравствених услуга приближи начину и моделу пословања привредних друштава, да би се коначно, јавно И транспарентно утврдиле поједичне цијене свих здравс твених услуга и коначно утврдила и реална цијена рада здравствених радника, што би на крају довело И до укидања наметнутог и ригидног Закона о платама у здравству, за који тврдимо да је посебно штетан за здравствени систем у Републици Српској.

На основу наведеног Управни одбор Уније синдиката радника у здравству обавјештава јавност да синдикати удружени у Унију синдиката радника у здравству Републике Српске не подржавају предложене мјере и пакет нацрта закона, укључујући и измјене и допуне Закона о доприносима и Закона о здравственој заштити Владе Републике Српске и позива посланике Народне скупштине Републике Српске да у интересу грађана, пацијената и радника у здравству не усвоје предложене нацрте ових закона.

(ТВ БН)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

бакс

03.03.2015 09:58

ЕВО САД КАД СЕ ВРАТИ КУМАСИН ИЗ БЕОГРАДА ОН ЦЕ НАПРАВИТИ НАЈБОЉЕ РЕФОРМЕ У ЗДРАВСТВУ.ОН ЈЕ ПОЗНАТ КАО РЕФОРМИСТА.ЕТО ЗА ЊЕГА ПОСЛА.МАФИЈА ЈЕ МАЛА МАЦА ЗА ЊИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

образ

03.03.2015 10:27

Да би нешто памтили за ових десет година њиховог царовања само јад и биједу коју стварају сваког дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.03.2015 10:46

Сто смо бирали и цему смо се веселили, то смо и добили.

Name

п

03.03.2015 10:31

Не знам разлог али руководство РС свјесно ради на томе да докрајчи оно што је Шкрбић започео- уништење здравства у РС!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.03.2015 11:55

Здравство је пукло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

03.03.2015 12:20

Министри и премијерко дао Бог да вас лијеце у КЦ Паприковац,али да не знају ко сте јер је онда друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

03.03.2015 12:54

Реално,ко чини струковни синдикат здравства?????????Колико чланова синдиката има приватне клинике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрее@Ласт

03.03.2015 13:18

За коју годину лијечиће се само ко има да плати. Ко нема, моћи ће да иде у јавну болницу али питање је на шта ће тамо наићи. Тренутно ходимо путем који каже да треба да се развали углавном све што није приватизовано, након тога се искористиви дио тога приватизује и то би било то. Повратка назад нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

03.03.2015 14:48

Треба закон написати_преписати од Словеније.

ОДГОВОРИТЕ