Шетају грађане од шалтера до шалтера

Службеници у јавним органима су нељубазни, нису на радном мјесту у своје радно вријеме, шетају грађане од шалтера до шалтера, неефикасни су, траже гомилу непотребне документације, не желе да помогну необразованим странкама и друго.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 09:27
Шетају грађане од шалтера до шалтера

Ово су само неке од жалби грађана које су у току прошле године стигле на адресу Омбудсмана за људска права БиХ, а које се односе на рад јавне управе.

Емина Халиловић, помоћник омбудсмана БиХ, навела је да су прошле године запримили укупно 517 жалби које се односе на рад јавне управе.
"У односу на 2013. када су регистроване 484 жалбе, прошле године смо имали већи број жалби, што представља повећање за 6,82 одсто", прецизирала је Халиловићева.

Она је навела да се жалбе грађана најчешће односе на испољавање нељубазности, неодговарајуће радно вријеме, упућивање странака од једног до другог органа, на кршење процесних одредби којима је регулисан управни поступак.

"Грађани се жале да се управни поступци воде супротно одредбама Закона о управном поступку на начин недоношења одлука у законским роковима, инсистирањем на достави великог броја непотребне документације, затим шутњом администрације, кршењем начела пружања помоћи неукој странци, недоношењем одлука по жалби, дуготрајним поступцима одлучивања у другом степену, честим и по неколико пута (принцип пинг-понг лоптице) враћању предмета првостепеним органима на поновно одлучивање, погрешној примјени материјалних закона...", навела је Халиловићева.

Она је истакла да је посебно забрињавајуће стање у службама на општинском нивоу у оба ентитета, као и на кантоналном нивоу у ФБиХ, које се баве имовинско-правним пословима, пословима катастра, просторног уређења и урбанизма, стамбено-комуналним пословима.

"У овим случајевима грађани неријетко нису у могућности да остваре своје права из разлога што нису успостављени, или адекватно не функционишу механизми заштите унутар органа управе. Ово се посебно односи на вршење инспекцијског надзора, провођење рјешења инспекције и друго у областима имовинских права, поступка легализације, издавања грађевинских и урбанистичких дозвола, бесправне градње, сметања посједа, узурпација, проблематике везано за рад катастра", казала је Халиловићева.

Она је навела и да је прошле године омбудсман на основу притужби грађана издао 44 препоруке везано за рад јавне управе.
Томислав Врховац, предсједник Синдиката управе РС, казао је да нису увијек криви службеници јер једноставно морају у свом раду поштовати законе.

"Ако један закон каже да су потребни одређени документи, службеник од грађана мора захтијевати те документе. Морамо радити на поједностављивању закона и на побољшању технологија како бисмо имали увезане базе података на свим нивоима", истакао је Врховац.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сс

03.03.2015 09:32

Мора нам бити тако кад су сви службеници запослени страначки,без школовања,без конкурса,са основним разредима,без познавања рада на рачунарима и зна да га не може нико истерати до год влада њихова странка или може условити својим радним мјестом странку тако да гласа по његовом наређењу а он ће му завршити потребну документацију коју по дужности је обавезан да заврши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.03.2015 13:34

Ево један примјер. Ја треба да се разграничиним по правоснажној пресуди. Значи остаје само комисија која треба да изађе један дан да разграничи и да јој се плати око 700 км за то. Ајде све то не би био проблем али службеници у катастру су ми рекли да то они не могу разграничити јер су парцеле уписане по старим честицама па не могу да снађу у новим?! Како сам добио објашњење од стручних људи требао бих отићи у Бањалуку са документацијом па да они пошаљу комисију која ће дати инструкције. То би требало да кошта преко 3000 км (чекам мејл па ћу знати) како су ми рекли! Пошто ја немам тај новац значи да земља не постоји! Навећи апсурд је био послије смрти моје мајке. Поред све потребне документације, прегледа љекара са валидним документом морао сам наћи 2 свједока да би својом изјавом потврдили смрт?! Тако је то код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

03.03.2015 18:20

А и овај омбудсман, једино сабира и преброји запримљене залбе. Ниста он не мозе промијенити, његове одлуке нису правно обавезујуце. Могуцност упозорења има право сваки градјанин као и сам омбудсман, једина разлика сто он прима плату док градјани то раде бесплатно.

ОДГОВОРИТЕ