Данас сахрана Бориса Њемцова

Сахрана руског опозиционара Бориса Њемцова, којег је у петак касно навече у центру Москве убио засад непознати нападач, биће одржана данас, објавили су руски медији.

Свијет 03.03.2015 | 08:27
Данас сахрана Бориса Њемцова

Комеморација треба да буде одржана у Музеју и Центру за људска права "Андреј Сахаров", након чега ће услиједити сахрана на гробљу Тројекуровскоје, пренио је британски ББЦ.

Руске власти су забраниле вишим званичницима Пољске и Летоније, који су жељели да присуствују сахрани Њемцова, да уђу у Русију.

Предсједник пољског Сената Богдан Борусевич изјавио је синоћ да му руске власти нису одобриле визу како би могао да присуствује сахрани Њемцова.

Портпарол пољског министарства спољних послова навео је да је ускраћивање визе Борусевичу одмазда за то што се на листи санкција ЕУ нашла Валентина Матвијенко, предсједница Савјета федерације, Горњег дома руске скупштине.

Поред тога, летонска политичарка Сандра Калнијете је синоћ изјавила да јој руске власти на аеродрому "Шереметјево" у Москви нису дозволиле улазак у земљу, гдје је хтјела да присуствује сахрани Њемцова.

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни, који је такође желио да присуствује сахрани, а налази се у 15-дневном притвору због дијељења летака за најављивање протеста, није добио дозволу за привремени излазак из затвора, наводи ББЦ.

Ана Дурицкаја из Москве отишла у Кијев

Главни свједок убиства руског опозиционог политичара Бориса Њемцова, украјинска манекенка Ана Дурицкаја, напустила је Москву и на путу је у Кијев.

Портпарол украјинског министарства спољних послова Јевген Перебјинис је на Тwиттеру објавио да је Дурицкаја "управо кренула у Кијев" и да су јој "украјинске дипломате у Москви пружиле сву неопходну помоћ за њен повратак кући", пренијела је агенција АФП.

Ана Дурицкаја (23), која је била у друштву Њемцова кад је убијен у петак увече у Москви, раније је изјавила да није виђела убицу, већ само његов аутомобил.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зељко

03.03.2015 09:07

Врло храбро. Предсједник највеце аустријске странке Слободарске партије Хајнц Кристијан Страхе на свом Фацебоок профилу оптузио јавно Обаму за убиство Њемцова. Ово је несто сто се треба наци на насловној васег портала. Ово показује да из европе не говоре једним гласом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики

03.03.2015 09:15

"Велики" Путин се уплашио опозиције, добро је да посмртне остатке овога покојника није спалио, и затро им сваки траг, како су то некада радилии његови претходници и на тај начин избјегао величанствену сахрану из које може свашта изаћи. Велики дикратори обично заврше лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован81

03.03.2015 09:30

А Путин је бас онако глуп па да убије Њемцова тако како је убијен. Јадан и наиван у п.м.