Са бх. тржишта повучене опасне лампе за дјецу

Са бх. тржишта повучено је више врста лампи намијењених за дјецу, јер су потенцијално опасне за употребу.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 07:27
Са бх. тржишта повучене опасне лампе за дјецу

Из Агенције за надзор над тржиштем БиХ потврђено је да је ријеч о производима који представљају ризик од струјног удара и опекотина.

Пут до купаца пресјечен је за укупно девет типова ових лампи и све оне су произведене у Кини, али нису познати називи фирми у којим су настале.

Тако је, примјера ради, за преносну дјечју свјетиљку "Винние Поох 8012" установљено да је ризична за употребу пошто, између осталог, нема уграђен нити приложен трансформатор односно адаптер.

"Свјетиљка нема ни уграђен прекидач за укључење односно искључење, а њен напојни кабл није правилно причвршћен", саопштили су из Агенције за надзор над тржиштем БиХ.

У саопштењу се наводи да је надлежна инспекција наредила да се спорни производи повуку с тржишта, као и да се потрошачи обавијесте о ризицима и начину поврата опасних лампи.

"Препоручује се потрошачима који посједују те производе да их престану користити и да контактирају увозника или трговину малопродаје гдје су купили уређаје, ради даљих упута", стоји у саопштењу.

Из удружења за заштиту потрошача низ пута су поновили да се код нас углавном купује најјефтинија роба, јер за скупљу грађани немају новца.

Такви уређаји, појашњавају, продају се по принципу "држи воду док мајстори оду", што значи да, када их однесете кући, схватите да сте потрошили новац за производ који је неквалитетан или потенцијално опасан.

Апеловали су на грађане да не купују било какву робу и да увијек воде рачуна о томе ко је произвођач, ко дистрибутер, одакле је производ дошао, те да имају информације о том артиклу на нашем језику, али и гарантни лист.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар