Вишак сваки шести радник

Упоредо с гомилањем дугова који се тренутно мере цифром већом од 100 милиона марака, у здравственим установама широм Српске годинама је, испоставило се непотребно, гомилан и кадар, што потврђују и анализе надлежних институција, према којима је у домовима здравља и болницама 1.720 запослених вишак!

Република Српска 02.03.2015 | 21:00
Вишак сваки шести радник

Када је реч о домовима здравља, у којима је запослено око 5.300 људи, вишак је чак 16 одсто, и то углавном немедицинског кадра.

А да су плате радника највећа ставка у расходима здравствених установа, потврђује и податак да на њих оде чак 62 одсто укупних трошкова или скоро 290 милиона марака!

Како би стала на крај пракси непотребног гомилања радника у здравству, Влада РС недавно је продужила одлуку о ограничењу запошљавања у здравству, коју је донела годину дана раније.
Возача више него лекара!

Наиме, у случају потребе за одређеним радницима, здравствене установе и фондови мораће поднети захтев за прерасподелу радника из других установа. То практично значи да Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС, без сагласности ресорног министарства, неће дозначавати новац здравственим установама за плате нових радника и оних које задрже продужавањем уговора о раду на одређено време.

У ФЗО кажу да је, према анализама које су раније радили, у домовима здравља запослено око 850 радника више него што то предвиђају стандарди и нормативи у овој области.

- У домовима здравља је око 23 одсто немедицинског кадра. И раније смо указивали на појаву прекобројних радника у здравственим установама, посебно у домовима здравља чији су оснивачи локалне заједнице, које су често главни наредбодавци за запошљавање нових радника - каже за Пресс портпаролка овог фонда, Дарија Филиповић Остојић.

Како наглашава, проблем је што већина локалних заједница ништа не издваја за финансирање здравствене заштите или то чини у малом проценту.

- Годишње издвајају тек 1,1 одсто свог буџета, што је око 6,4 милиона марака. С друге стране, директно утичу на политику запошљавања у домовима здравља, као и на избор руководства, па су одговорне и за вишак радника који реално постоји. Међутим, тај вишак не плаћају општине, већ ФЗО из средстава предвиђених за здравствену заштиту становништа. Остварени трошкови овог фонда за примарну здравствену заштиту коју пружају домови здравља лани је износио око 114,4 милиона марака. У припреми су измене поменутог закона, управо кад је реч о обавезама локалних заједница, чиме ће знатно бити побољшан овај сегмент, а тиме и здравствена заштита целокупног становништва - истиче Филиповић Остојићева.

Не оптерећивати општине

Међутим, у локалним заједницама у РС сматрају да је потребна темељна анализа о броју запослених у здравственом систему, те да нису за варијанту да се обавезе пребацују на локалну заједницу.

Марко Павић, градоначелник Приједора, недавно је изјавио да се не може одједном само "пресећи" број запослених и рећи - нема више запошљавања!

- Прво треба утврдити критеријуме колико здравствених радника треба на број становника. Слажем се да вишак треба да финансира локална заједница, али не овако. Углавном, увек ћу бити против тога да се терет обавеза у овом времену пребацује с државе или републике на локалну заједницу. Многе локалне заједнице су пред издисајем - нагласио је Павић.

Возача више него лекара!

Ранија анализа ФЗО РС показала је да је у домовима здравља у Српској запослено чак 160 возача више него што је прописано стандардима!
Испоставило се да је у Новом Граду вишак девет возача, у Модричи и Броду шест, Шамцу, Фочи и Кнежеву пет...

Чак и у оним домовима здравља у којима је регистрован мањи број запослених у односу на нормативе, забележен је вишак возача, па су у Лакташима сувишна четири, а у Источном Сарајеву три. Поменута анализа показала је да само у Бијељини, Козарској Дубици и Источном Старом Граду имају оптималан број возача.

Извор: ПрессРС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

нн

02.03.2015 20:06

Па највисе има упослених у администрацији. Додјите у ДЗ Соколац у канцеларијама их сједи петнаесторо и од њих толиких мозда троје да има посла. Директорица своју сестру запослила па је возац по цитав дан возика иде као у неке набавке. ма само измисљају радна мјеста и то све СНСД-ов кадар

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзамбо

02.03.2015 21:21

То сто фонд наводи да има виска у појединим дздравља није тацно....као сто је у Фоци да има 5 возаца виска па ко це им радити када их укупно има 5.како да покривају хитну слузбу,одвоз пацијената у друге установе.нека они смање оно онолико особљеу фонду и владисто не знају за ста раде,него само сједе и испијају кафе по цијели дан.....

Name

сама

07.10.2015 17:52

Управу су људи што коментаришу за Д.З.у Сокоцу,али тако је у свим здравственим установама,самохране и образоване мајке труну на бироима,а запошљава се сев мој до мојега.Узалуд су наши очеви трунули у рововима и рањавани,да би сад тамо неке и неки сваки надимак би био мало погрдан вршљали по нечијој муци.СРАМОТА

Name

Цистацица

02.03.2015 21:54

Министарство скреце пазњу са великог проблема, а то су болнице и фонд. Они имају далеко веци број виска радника него домови здравља. Поред тога, болнице стварају далеко веце губитке од домова здравља. Болнице Приједор,Градиска и Бијељина заједно су дузне као сви домови здравља у РС, којих има 54. Клиницке центре и не спомињем, јер су ван конкуренције. Они ни сами немају појма коме су и колико дузни! Јад и цемер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиви камен

02.03.2015 22:21

Овај народ је добро оболио, али највише у мозак. Кљукају се таблетама к'о дрогераши. А једу отровану храну пуну пестицида и којечега. Приватни прерадјивачи не гледају ни на шта него на профит. Коју сте државу растурили, будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за нн

02.03.2015 23:37

Директорица дома здравља Соколац је за двије године смањила губитак за цца 600 000 км у односу на ранији период,смањила број радника,примила 5 радника који су били стварни потребни кадар и медју њима сестру која има 35 година,нема дана радног стаза,инаце избјегло становниство које је дијете РВИ 90 ПРОЦЕНАТА ИИ КАТЕГОРИЈЕ И ИАКО ЈЕ СВЕ ИЗГУБИЛО НИЈЕ НИСТА ДОБИЛО ОСИМ ПОСЛА А ТЕБЕ НН НЕКА ЈЕ СРАМОТА КАД ХОЦЕС НЕСТО КОМЕНТАРИСАТИ ПРВО СЕ РАСПИТАЈ,НЕ ЛУПЕТАЈ ЈЕР ТА ДИРЕКТОРИЦА ЈЕ ЈЕДИНА ДОКТОРИЦА КОЈА БЕЗ ИКАКВОГ ИНТЕРЕСА ПОМОГНЕ СВАКОМЕ КО ЈОЈ СЕ ОБРАТИ ИЗГЛЕДА ДА ТЕБИ СМЕТА СТО ЈЕ ЦЛАН СНСД-а,ПА НА КРАЈУ ТВОЈ ПРОБЛЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.03.2015 05:17

У Модрици фали возаца, јер кад год су избори примај возаца у дом здравља јер треба да балансирају измедју ових старих сто има пола су пијани а пола луди па стизу нови а сеф им је најбољи стомак избацио и сепури се ко цуран по кругу са слубеним телефоном и ниста не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цг

03.03.2015 06:21

Како раде вишак је и сваки треци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМА

07.10.2015 17:55

А ШТА ОДРАЖАВА ВАШ СТАВ,НИКО НЕЋЕ ДА ПОДРЖИ САМОХРАНЕ МАЈКЕ ДА ДОБИЈУ ПОСАО У ЗДРАВСТВУ,СРАМОТА,

ОДГОВОРИТЕ