Višak svaki šesti radnik

Uporedo s gomilanjem dugova koji se trenutno mere cifrom većom od 100 miliona maraka, u zdravstvenim ustanovama širom Srpske godinama je, ispostavilo se nepotrebno, gomilan i kadar, što potvrđuju i analize nadležnih institucija, prema kojima je u domovima zdravlja i bolnicama 1.720 zaposlenih višak!

Republika Srpska 02.03.2015 | 21:00
Višak svaki šesti radnik

Kada je reč o domovima zdravlja, u kojima je zaposleno oko 5.300 ljudi, višak je čak 16 odsto, i to uglavnom nemedicinskog kadra.

A da su plate radnika najveća stavka u rashodima zdravstvenih ustanova, potvrđuje i podatak da na njih ode čak 62 odsto ukupnih troškova ili skoro 290 miliona maraka!

Kako bi stala na kraj praksi nepotrebnog gomilanja radnika u zdravstvu, Vlada RS nedavno je produžila odluku o ograničenju zapošljavanja u zdravstvu, koju je donela godinu dana ranije.
Vozača više nego lekara!

Naime, u slučaju potrebe za određenim radnicima, zdravstvene ustanove i fondovi moraće podneti zahtev za preraspodelu radnika iz drugih ustanova. To praktično znači da Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, bez saglasnosti resornog ministarstva, neće doznačavati novac zdravstvenim ustanovama za plate novih radnika i onih koje zadrže produžavanjem ugovora o radu na određeno vreme.

U FZO kažu da je, prema analizama koje su ranije radili, u domovima zdravlja zaposleno oko 850 radnika više nego što to predviđaju standardi i normativi u ovoj oblasti.

- U domovima zdravlja je oko 23 odsto nemedicinskog kadra. I ranije smo ukazivali na pojavu prekobrojnih radnika u zdravstvenim ustanovama, posebno u domovima zdravlja čiji su osnivači lokalne zajednice, koje su često glavni naredbodavci za zapošljavanje novih radnika - kaže za Press portparolka ovog fonda, Darija Filipović Ostojić.

Kako naglašava, problem je što većina lokalnih zajednica ništa ne izdvaja za finansiranje zdravstvene zaštite ili to čini u malom procentu.

- Godišnje izdvajaju tek 1,1 odsto svog budžeta, što je oko 6,4 miliona maraka. S druge strane, direktno utiču na politiku zapošljavanja u domovima zdravlja, kao i na izbor rukovodstva, pa su odgovorne i za višak radnika koji realno postoji. Međutim, taj višak ne plaćaju opštine, već FZO iz sredstava predviđenih za zdravstvenu zaštitu stanovništa. Ostvareni troškovi ovog fonda za primarnu zdravstvenu zaštitu koju pružaju domovi zdravlja lani je iznosio oko 114,4 miliona maraka. U pripremi su izmene pomenutog zakona, upravo kad je reč o obavezama lokalnih zajednica, čime će znatno biti poboljšan ovaj segment, a time i zdravstvena zaštita celokupnog stanovništva - ističe Filipović Ostojićeva.

Ne opterećivati opštine

Međutim, u lokalnim zajednicama u RS smatraju da je potrebna temeljna analiza o broju zaposlenih u zdravstvenom sistemu, te da nisu za varijantu da se obaveze prebacuju na lokalnu zajednicu.

Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, nedavno je izjavio da se ne može odjednom samo "preseći" broj zaposlenih i reći - nema više zapošljavanja!

- Prvo treba utvrditi kriterijume koliko zdravstvenih radnika treba na broj stanovnika. Slažem se da višak treba da finansira lokalna zajednica, ali ne ovako. Uglavnom, uvek ću biti protiv toga da se teret obaveza u ovom vremenu prebacuje s države ili republike na lokalnu zajednicu. Mnoge lokalne zajednice su pred izdisajem - naglasio je Pavić.

Vozača više nego lekara!

Ranija analiza FZO RS pokazala je da je u domovima zdravlja u Srpskoj zaposleno čak 160 vozača više nego što je propisano standardima!
Ispostavilo se da je u Novom Gradu višak devet vozača, u Modriči i Brodu šest, Šamcu, Foči i Kneževu pet...

Čak i u onim domovima zdravlja u kojima je registrovan manji broj zaposlenih u odnosu na normative, zabeležen je višak vozača, pa su u Laktašima suvišna četiri, a u Istočnom Sarajevu tri. Pomenuta analiza pokazala je da samo u Bijeljini, Kozarskoj Dubici i Istočnom Starom Gradu imaju optimalan broj vozača.

Izvor: PressRS

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

nn

02.03.2015 20:06

Pa najvise ima uposlenih u administraciji. Dodjite u DZ Sokolac u kancelarijama ih sjedi petnaestoro i od njih tolikih mozda troje da ima posla. Direktorica svoju sestru zaposlila pa je vozac po citav dan vozika ide kao u neke nabavke. ma samo izmisljaju radna mjesta i to sve SNSD-ov kadar

ODGOVORITE
Name

dzambo

02.03.2015 21:21

To sto fond navodi da ima viska u pojedinim dzdravlja nije tacno....kao sto je u Foci da ima 5 vozaca viska pa ko ce im raditi kada ih ukupno ima 5.kako da pokrivaju hitnu sluzbu,odvoz pacijenata u druge ustanove.neka oni smanje ono onoliko osobljeu fondu i vladisto ne znaju za sta rade,nego samo sjede i ispijaju kafe po cijeli dan.....

Name

sama

07.10.2015 17:52

Upravu su ljudi što komentarišu za D.Z.u Sokocu,ali tako je u svim zdravstvenim ustanovama,samohrane i obrazovane majke trunu na biroima,a zapošljava se sev moj do mojega.Uzalud su naši očevi trunuli u rovovima i ranjavani,da bi sad tamo neke i neki svaki nadimak bi bio malo pogrdan vršljali po nečijoj muci.SRAMOTA

Name

Cistacica

02.03.2015 21:54

Ministarstvo skrece paznju sa velikog problema, a to su bolnice i fond. Oni imaju daleko veci broj viska radnika nego domovi zdravlja. Pored toga, bolnice stvaraju daleko vece gubitke od domova zdravlja. Bolnice Prijedor,Gradiska i Bijeljina zajedno su duzne kao svi domovi zdravlja u RS, kojih ima 54. Klinicke centre i ne spominjem, jer su van konkurencije. Oni ni sami nemaju pojma kome su i koliko duzni! Jad i cemer...

ODGOVORITE
Name

Sivi kamen

02.03.2015 22:21

Ovaj narod je dobro obolio, ali najviše u mozak. Kljukaju se tabletama k'o drogeraši. A jedu otrovanu hranu punu pesticida i koječega. Privatni preradjivači ne gledaju ni na šta nego na profit. Koju ste državu rasturili, budale.

ODGOVORITE
Name

za nn

02.03.2015 23:37

Direktorica doma zdravlja Sokolac je za dvije godine smanjila gubitak za cca 600 000 km u odnosu na raniji period,smanjila broj radnika,primila 5 radnika koji su bili stvarni potrebni kadar i medju njima sestru koja ima 35 godina,nema dana radnog staza,inace izbjeglo stanovnistvo koje je dijete RVI 90 PROCENATA II KATEGORIJE I IAKO JE SVE IZGUBILO NIJE NISTA DOBILO OSIM POSLA A TEBE NN NEKA JE SRAMOTA KAD HOCES NESTO KOMENTARISATI PRVO SE RASPITAJ,NE LUPETAJ JER TA DIREKTORICA JE JEDINA DOKTORICA KOJA BEZ IKAKVOG INTERESA POMOGNE SVAKOME KO JOJ SE OBRATI IZGLEDA DA TEBI SMETA STO JE CLAN SNSD-a,PA NA KRAJU TVOJ PROBLEM.

ODGOVORITE
Name

Mirko

03.03.2015 05:17

U Modrici fali vozaca, jer kad god su izbori primaj vozaca u dom zdravlja jer treba da balansiraju izmedju ovih starih sto ima pola su pijani a pola ludi pa stizu novi a sef im je najbolji stomak izbacio i sepuri se ko curan po krugu sa slubenim telefonom i nista ne radi.

ODGOVORITE
Name

cg

03.03.2015 06:21

Kako rade višak je i svaki treci.

ODGOVORITE
Name

SAMA

07.10.2015 17:55

A ŠTA ODRAŽAVA VAŠ STAV,NIKO NEĆE DA PODRŽI SAMOHRANE MAJKE DA DOBIJU POSAO U ZDRAVSTVU,SRAMOTA,

ODGOVORITE