Фармери љути на увознике

Сточари апелују на канцеларију за ветеринарство БиХ да стане у њихову заштиту. Из земаља у којима има "плавог језика" није им дозвољено да увозе телад.

Република Српска 02.03.2015 | 17:50
Фармери љути на увознике

Фармери из Семберије и Посавине огорчени су зато што Канцеларија за ветеринарство БиХ, како кажу, "није констатовала постојање сточне болести плави језик и на територији БиХ, а регистрована је у Бугарској, Македонији, Србији, Румунији, Мађарској, Италији, Словенији и Хрватској".

Они тврде да због тога сточном фонду у Републици Српској, али и у Федерацији, прети потпуно уништење. И објашњавају како из ових земаља у БиХ је дозвољен увоз меса, али не и младе живе стоке која није оболела.

Ово су за "Новости" изјавили угледни фармери из Семберије и Посавине Љубиша Росић, Горан Митровић, као и Здравко и Миленко Павловић, који на годишњем нивоу тове око 10.000 јунади.

- Постојање сточне болести плави језик, која не спада у зоонозе, што значи да од ње не оболевају људи, још није проглашено једино у БиХ. Просто је невероватно да је болест констатована у Хрватској и Србији, дакле неколико километара од наших фарми у Посавини и Семберији, а није код нас. Баш ме интересује каквим мрежама је Канцеларија за ветеринарство спречила комарце да прелете преко Саве и пренесу вирус на наше фарме. Наш опстанак је озбиљно угрожен - истакао је Љубиша Росић, познати произвођач меса, власник ЗП "Комерц" из Вршани, код Бијељине, које на годишњем нивоу тови преко 3.000 јунади.

Ништа мању забринутост није изразио ни Горан Митровић, угледни фармер у БиХ и власник предузећа "Голд МГ" из Доњег Жабара.

- Ми више не можемо да изађемо на крај са односом Канцеларије према овом питању, јер не набављамо телад под истим условима као фармери у окружењу. Наши пољопривредници, који су већ угрожени слободном трговином, неће моћи да издрже ову нелојалну конкуренцију и бојим се да ћемо ускоро потпуно остати без сточног фонда - рекао је Митровић.

Власник ЗП "Комерца", Љубиша Росић истиче да ће, после прошлогодишњих поплава од којих је претрпео штету од 400.000 КМ, оваквим односом државе која би требало да штити домаћу производњу, имати много већу штету коју неће моћи да издржи и да ће његове штале ускоро остати празне.

- Ми од Канцеларије не тражимо ништа друго осим да нам омогући исти статус као што својим фармерима обезбеђују земље у региону. Због тога смо припремили захтев Министарству за економске односе са иностранством БиХ да разреши ово питање - нагласио је Здравко Павловић, један од власника фарме "Браћа Павловић" из Обудовца.

По мишљењу фармера овог краја, на овакво понашање Канцеларије за ветеринарство БиХ пресудан утицај има такозвани увознички лоби који из тих истих земаља у окружењу у којима је потврђена болест плавог језика, увозе месо.

ГУБИТАК

Уколико Канцеларија и Министарство не реше ситуацију, неколико стотина људи ће остати без посла, а држава без пореза и доприноса и властите пољопривредне производње, и то, према речима наших саговорника, само због интереса неколицине увозника.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар