Јога за бољу равнотежу и концентрацију

Стрес се смањује након 20 минута, јер пада активност протеина који учествују у запаљенским процесима.

Здравље 02.03.2015 | 10:20
Јога за бољу равнотежу и концентрацију

БРОЈНА истраживања су потврдила оно што се већ вековима зна - да јога има благотворан учинак на људски организам. Рецимо, после 20 минута хата јоге побољшавају се когнитивне функције мозга, концентрација и радна меморија. Истовремено, смањује се активност протеина који учествују у запаљенским процесима и тако се умањује стрес.

Студија која је рађена на Универзитету Бол Стејт 2000. године показала је да вежбање хата јоге током 15 недеља може да повећа капацитет плућа. Уз стандардну терапију за дијабетес, извођење асана може да доведе до стабилизовања нивоа шећера у крви, а након само три месеца вежбања уочава се пад индекса телесне масе код вежбача.

Јога подстиче жељу, оргазам и генерално задовољство сексом код жена, закључак је студије рађене 2009. године на Харварду. Такође, помаже да се жене боље саживе са својим телом.

Вежбање ијенгар јоге код старијих поправља баланс и спречава падове код жена после 65. године. Студија из 2009. године показала је и да поправља густину костију. Немачки истраживачи су утврдили да четири недеље вежбања ијенгар јоге ефикасно смањује интензитет бола у врату, док су њихове колеге из Универзитета у Западној Вирџинији открили да је ова јога ефикаснија у смањивању болова и побољшању расположења од стандардних медицинских третмана за болове у доњем делу леђа.

Предност јоге је што снижава факторе ризика за појаву срчаних болести попут високог крвног притиска, холестерола и шећера у крви, а истраживачи Центра за проучавање рака Фред Хачинсон у Сијетлу открили су везу између редовног вежбања јоге и мање телесне тежине испитујући 15.000 здравих средовечних учесника.

Људи са благом до умереном хипертензијом могу да имају користи од јоге. Студија рађена на Универзитету у Колораду показала је да бикрам јога, која подразумева извођење асана у загрејаној соби, побољшава флексибилност доњег дела леђа, рамена и тетива.

Бављење јогом више од 10 година помаже уклањању анксиозности и повећава ниво гама аминобутерне киселине, која штити од депресије и анксиозности. Одређене позе опуштају тело и ум и покрећу регенеративну способност организма.


ВЕЖБЕ

1. Кобра или буџангасана је један од најкласичнијих јога положаја који "отвара срце". Лезите на стомак и ослоните се на дланове у висини груди. Полако подигните труп и исправите руке. Останите у пози осам удаха.

2. Свећа или сарвангасана је за многе "краљица асана". Бројне су добробити овог положаја. Рецимо, лимфни систем се уз помоћ гравитације врло ефикасно ослобађа од отпадних материја. Лезите на леђа, рукама подуприте доња леђа и полако испружите ноге у вис. Рамена су чврсто на земљи. У пози останите онолико времена колико вам треба да 10 пута удахнете и издахнете.

3. Угодан положај или сукасана је основни седећи положај, познат и као "турски сед". Седите у турски сед, а дланове ставите на колена. Исправите леђа, ослободите дијафрагму и десет пута дубоко удахните и издахните ваздух..

4. Положај плесача или натарајасана убраја се у балансирајуће асане која извија кичму и помаже да се фокусирамо. Она развија осећај равнотеже и поправља концентрацију. Отвара грудни кош и плућа, јача кичму и целе ноге, истеже рамена и бутине, ослобађа напетост у зглобу и стопалу, што је добра превенција од повреда. Станите са благо раздвојеним стопалима и нагните труп напред. Ухватите левом руком лево стопало, а десну руку испружите напред паралелно са подлогом. Поглед је право испред. У положају останите седам удаха, па промените страну.

5. Столица или уткатасана је добила име на санскриту по томе што држећи тај положај стичемо велику снагу и моћ. Одличан за јачање ногу. У усправном положају благо повијте колена, руке су опуштене поред тела. Са уздахом благо се нагните напред и подигните руке тако да буду у равни са кичмом. Останите тако пет удаха.

6. Истегнути троугао или утита триконасана омогућава интензивно истезање трупа, нарочито бочних страна, ногу и руку. Затеже лигаменте и побољшава флексибилност целог тела. Шири раскорачни став, руке су раширене и полако се сагните у десну страну до стопала. Погледом пратите леву руку, која је горе. Издржите пет удаха па вежбу поновите и на другој страни.

7.Пас који гледа доле или адо мука сванасана у јога терапији је заступљена код ублажавања тегоба насталих у менопаузи и перименопаузи, зато што стимулише лучење хормона и тиме ублажава симптоме. Повољно делује код несанице, лоше концентрације, артритиса, генитоуринарних тегоба и код дисбаланса насталих услед стреса. Овај положај јача руке и рамена, поправља држање и отвара грудни кош. Из усправног положаја се нагните напред и ослоните длановима на подлогу, као да правите телом облик крова. Примакните труп ка бутинама колико можете и останите у овом положају осам удаха.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар