Joga za bolju ravnotežu i koncentraciju

Stres se smanjuje nakon 20 minuta, jer pada aktivnost proteina koji učestvuju u zapaljenskim procesima.

Zdravlje 02.03.2015 | 10:20
Joga za bolju ravnotežu i koncentraciju

BROJNA istraživanja su potvrdila ono što se već vekovima zna - da joga ima blagotvoran učinak na ljudski organizam. Recimo, posle 20 minuta hata joge poboljšavaju se kognitivne funkcije mozga, koncentracija i radna memorija. Istovremeno, smanjuje se aktivnost proteina koji učestvuju u zapaljenskim procesima i tako se umanjuje stres.

Studija koja je rađena na Univerzitetu Bol Stejt 2000. godine pokazala je da vežbanje hata joge tokom 15 nedelja može da poveća kapacitet pluća. Uz standardnu terapiju za dijabetes, izvođenje asana može da dovede do stabilizovanja nivoa šećera u krvi, a nakon samo tri meseca vežbanja uočava se pad indeksa telesne mase kod vežbača.

Joga podstiče želju, orgazam i generalno zadovoljstvo seksom kod žena, zaključak je studije rađene 2009. godine na Harvardu. Takođe, pomaže da se žene bolje sažive sa svojim telom.

Vežbanje ijengar joge kod starijih popravlja balans i sprečava padove kod žena posle 65. godine. Studija iz 2009. godine pokazala je i da popravlja gustinu kostiju. Nemački istraživači su utvrdili da četiri nedelje vežbanja ijengar joge efikasno smanjuje intenzitet bola u vratu, dok su njihove kolege iz Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji otkrili da je ova joga efikasnija u smanjivanju bolova i poboljšanju raspoloženja od standardnih medicinskih tretmana za bolove u donjem delu leđa.

Prednost joge je što snižava faktore rizika za pojavu srčanih bolesti poput visokog krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi, a istraživači Centra za proučavanje raka Fred Hačinson u Sijetlu otkrili su vezu između redovnog vežbanja joge i manje telesne težine ispitujući 15.000 zdravih sredovečnih učesnika.

Ljudi sa blagom do umerenom hipertenzijom mogu da imaju koristi od joge. Studija rađena na Univerzitetu u Koloradu pokazala je da bikram joga, koja podrazumeva izvođenje asana u zagrejanoj sobi, poboljšava fleksibilnost donjeg dela leđa, ramena i tetiva.

Bavljenje jogom više od 10 godina pomaže uklanjanju anksioznosti i povećava nivo gama aminobuterne kiseline, koja štiti od depresije i anksioznosti. Određene poze opuštaju telo i um i pokreću regenerativnu sposobnost organizma.


VEŽBE

1. Kobra ili budžangasana je jedan od najklasičnijih joga položaja koji "otvara srce". Lezite na stomak i oslonite se na dlanove u visini grudi. Polako podignite trup i ispravite ruke. Ostanite u pozi osam udaha.

2. Sveća ili sarvangasana je za mnoge "kraljica asana". Brojne su dobrobiti ovog položaja. Recimo, limfni sistem se uz pomoć gravitacije vrlo efikasno oslobađa od otpadnih materija. Lezite na leđa, rukama poduprite donja leđa i polako ispružite noge u vis. Ramena su čvrsto na zemlji. U pozi ostanite onoliko vremena koliko vam treba da 10 puta udahnete i izdahnete.

3. Ugodan položaj ili sukasana je osnovni sedeći položaj, poznat i kao "turski sed". Sedite u turski sed, a dlanove stavite na kolena. Ispravite leđa, oslobodite dijafragmu i deset puta duboko udahnite i izdahnite vazduh..

4. Položaj plesača ili natarajasana ubraja se u balansirajuće asane koja izvija kičmu i pomaže da se fokusiramo. Ona razvija osećaj ravnoteže i popravlja koncentraciju. Otvara grudni koš i pluća, jača kičmu i cele noge, isteže ramena i butine, oslobađa napetost u zglobu i stopalu, što je dobra prevencija od povreda. Stanite sa blago razdvojenim stopalima i nagnite trup napred. Uhvatite levom rukom levo stopalo, a desnu ruku ispružite napred paralelno sa podlogom. Pogled je pravo ispred. U položaju ostanite sedam udaha, pa promenite stranu.

5. Stolica ili utkatasana je dobila ime na sanskritu po tome što držeći taj položaj stičemo veliku snagu i moć. Odličan za jačanje nogu. U uspravnom položaju blago povijte kolena, ruke su opuštene pored tela. Sa uzdahom blago se nagnite napred i podignite ruke tako da budu u ravni sa kičmom. Ostanite tako pet udaha.

6. Istegnuti trougao ili utita trikonasana omogućava intenzivno istezanje trupa, naročito bočnih strana, nogu i ruku. Zateže ligamente i poboljšava fleksibilnost celog tela. Širi raskoračni stav, ruke su raširene i polako se sagnite u desnu stranu do stopala. Pogledom pratite levu ruku, koja je gore. Izdržite pet udaha pa vežbu ponovite i na drugoj strani.

7.Pas koji gleda dole ili ado muka svanasana u joga terapiji je zastupljena kod ublažavanja tegoba nastalih u menopauzi i perimenopauzi, zato što stimuliše lučenje hormona i time ublažava simptome. Povoljno deluje kod nesanice, loše koncentracije, artritisa, genitourinarnih tegoba i kod disbalansa nastalih usled stresa. Ovaj položaj jača ruke i ramena, popravlja držanje i otvara grudni koš. Iz uspravnog položaja se nagnite napred i oslonite dlanovima na podlogu, kao da pravite telom oblik krova. Primaknite trup ka butinama koliko možete i ostanite u ovom položaju osam udaha.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar