Парламентарна скупштина БиХ о "Швајцарцу"

Посланици Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ одлучили су да на наредној сједници расправљају о проблемима грађана корисника кредита у швајцарским францима. Информацију о тренутном стању и мјерама које се могу подузети доставиће гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.

Босна и Херцеговина 28.02.2015 | 13:21
Парламентарна скупштина БиХ о "Швајцарцу"

Иницијативу да се Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ укључи у рјешавање проблема корисника кредита тзв. швајцараца, покренула је посланик СДС-а Александра Пандуревић, јер сматра да Агенција за банкарство Републике Српске по том питању није ништа урадила.

Информација и приједлог могућих мјера затражени су од гувернера Централне банке БиХ Кемала Козарића, који се налази на челу Савјета за финансијску стабилност, а у чијем раду између осталих учествују и ентитетски министри финансија.

"Крајем 2013. године 47% тих кредита окарактерисани су као ризични кредити и то директно утиче на финансијску стабилност. Тражимо информацију и стручна мишљења на основу којих ћемо одлучити да ли да предузмемо мјере као неке друге земље, да ли моземо тразити забрану индексирања кредита у швајцарским францима, да ли се може забранити давање кредита у страној валути. Све су то питања на која очекујемо одговор од гувернера Козарића'',истиче Пандуревић.

"Институције БиХ могу и морају помоћи грађанима који су се нашли у безизлазној ситуацији'', сматра посланик ДФ-а Жељко Комшић и напомиње да је обавеза сваке државе да брине о својим грађанима.

"Да ли свјесно или не свјесно, али чињеница је да су се многи нашли у тешкој ситуацији. Државе у окружењу покушавају својим грађанима изаћи у сусрет да терет настао скоком курса,,швајцарца''не би пао само на њихова леђа. И Институције БиХ имају легално право да олакшају ситуацију својим грађанима'', каже Комшић.

,,У рјешавање проблема грађана,корисника кредита у швајцарским францима,морају да се укључе институције БиХ али и ентитетске институције'', сматра предсједавајући Представничког вијећа Шефик Џаферовић и додаје да је једном броју грађана у овом случају нанесена велика неправда.

"Непоштено је да људи који су дизали кредите сада мимо прописане камате у енормно већим износима плаћају рате тог кредита.Они практично улазе у дужничко ропство. Држава мора реаговати. Постоје механизми помоћу којих се то може регулисати и то треба да буде надлежност свих нивоа власти'', истиче Џаферовић.

Захтјев да се расправља о проблемима "швајцарца" једногласно је подржан у Представничком вијећу Парламентарн скупштине БиХ.

Против тога,на парламентарној комисији за финансије,били су једино посаници СНСД-а, који по обичају неће присуствовати сједници на којој ће се покушати доћи до рјешења која би помогла грађанима корисницима кредита у швајцарским францима.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

28.02.2015 23:05

Па ако цете из будзета финансирати народним парама онда дајте и онима који нису дизали кредите и скромбо се понасали.Дајте им своје двије плате и неце морати ниста врацати.Кад су тросили паре нису никог питали а сад треба неко други да врацаУговор кад се потписује онда се и цита а послије је све супља прица.

ОДГОВОРИТЕ