Parlamentarna skupština BiH o "Švajcarcu"

Poslanici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH odlučili su da na narednoj sjednici raspravljaju o problemima građana korisnika kredita u švajcarskim francima. Informaciju o trenutnom stanju i mjerama koje se mogu poduzeti dostaviće guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Bosna i Hercegovina 28.02.2015 | 13:21
Parlamentarna skupština BiH o "Švajcarcu"

Inicijativu da se Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH uključi u rješavanje problema korisnika kredita tzv. švajcaraca, pokrenula je poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević, jer smatra da Agencija za bankarstvo Republike Srpske po tom pitanju nije ništa uradila.

Informacija i prijedlog mogućih mjera zatraženi su od guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića, koji se nalazi na čelu Savjeta za finansijsku stabilnost, a u čijem radu između ostalih učestvuju i entitetski ministri finansija.

"Krajem 2013. godine 47% tih kredita okarakterisani su kao rizični krediti i to direktno utiče na finansijsku stabilnost. Tražimo informaciju i stručna mišljenja na osnovu kojih ćemo odlučiti da li da preduzmemo mjere kao neke druge zemlje, da li mozemo traziti zabranu indeksiranja kredita u švajcarskim francima, da li se može zabraniti davanje kredita u stranoj valuti. Sve su to pitanja na koja očekujemo odgovor od guvernera Kozarića'',ističe Pandurević.

"Institucije BiH mogu i moraju pomoći građanima koji su se našli u bezizlaznoj situaciji'', smatra poslanik DF-a Željko Komšić i napominje da je obaveza svake države da brine o svojim građanima.

"Da li svjesno ili ne svjesno, ali činjenica je da su se mnogi našli u teškoj situaciji. Države u okruženju pokušavaju svojim građanima izaći u susret da teret nastao skokom kursa,,švajcarca''ne bi pao samo na njihova leđa. I Institucije BiH imaju legalno pravo da olakšaju situaciju svojim građanima'', kaže Komšić.

,,U rješavanje problema građana,korisnika kredita u švajcarskim francima,moraju da se uključe institucije BiH ali i entitetske institucije'', smatra predsjedavajući Predstavničkog vijeća Šefik Džaferović i dodaje da je jednom broju građana u ovom slučaju nanesena velika nepravda.

"Nepošteno je da ljudi koji su dizali kredite sada mimo propisane kamate u enormno većim iznosima plaćaju rate tog kredita.Oni praktično ulaze u dužničko ropstvo. Država mora reagovati. Postoje mehanizmi pomoću kojih se to može regulisati i to treba da bude nadležnost svih nivoa vlasti'', ističe Džaferović.

Zahtjev da se raspravlja o problemima "švajcarca" jednoglasno je podržan u Predstavničkom vijeću Parlamentarn skupštine BiH.

Protiv toga,na parlamentarnoj komisiji za finansije,bili su jedino posanici SNSD-a, koji po običaju neće prisustvovati sjednici na kojoj će se pokušati doći do rješenja koja bi pomogla građanima korisnicima kredita u švajcarskim francima.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Boki

28.02.2015 23:05

Pa ako cete iz budzeta finansirati narodnim parama onda dajte i onima koji nisu dizali kredite i skrombo se ponasali.Dajte im svoje dvije plate i nece morati nista vracati.Kad su trosili pare nisu nikog pitali a sad treba neko drugi da vracaUgovor kad se potpisuje onda se i cita a poslije je sve suplja prica.

ODGOVORITE