Мајица за бацање послије прања

Одјећа и обућа које су у продаји у Швајцарској по квалитету су за неколико класа боље од те робе у БиХ.

Босна и Херцеговина 28.02.2015 | 12:54
Мајица за бацање послије прања

Овдје, када купите неку квалитетнију мајицу, неће вам се догодити да након неколико прања изблиједи.

Ако мајицу истог произвођача купите у БиХ, можете је бацити након што је оперете неколико пута.

То су ријечи Гордане Делић, настањене у Базелу, а поријеклом из Бањалуке, која се увјерила да произвођачи имају двоструке аршине.

„У Швајцарској, ако се потрудите, можете да купите било који одјевни предмет по истој цијени као и у БиХ. Имате широк спектар објеката, и свако може да себи пронађе одјећу или обућу у складу са могућностима.Конкуренција је велика, и самим тим и избор за потрошаче“, каже Делићева.

Исто тако, како додаје, и у швајцарским градовима могуће је купити одјевне предмете ниског квалитета, али ако пазарите добар бренд, нисте погријешили.

„Чини ми се да, када је о БиХ ријеч, више не можете да се ослоните ни на брендове. Шта је разлог, ни сама не знам“, наводи Делићева.

Дупли аршини

Да се ни на брендове не можемо ослонити, потврдила је и Гордана Булић, предсједник Управног одбора Савеза удружења потрошача БиХ, која каже да је чак недавно читала да су на једној сједници европски званичници признали да постоје дупли аршини у производњи.

„Нажалост, то постоји. Знам сигурно да постоји. Па, ја сам прије рата, али и непосредно послије рата, радила у једном индустријском постројењу, гдје се производња за одређено тржиште радила према диспозицијама трговца који је долазио да поручи робу“, присјећа се Булићева.

Трговац је, истиче, диктирао карактеристике робе, с обзиром на то какву цијену је желио да има.

„Дакле, трговац би рекао: ‘Направите такав производ, јер само робу по тој цијени може да повуче тржиште на којем ја радим'“, присјећа се Булићева.

Према њеним ријечима, све се производи на основу дубине џепа потрошача, а поготово се то ради за оне земље гдје не постоји контрола квалитета, сљедивости, нити састава одређених производа.

„Нажалост, и БиХ је таква држава. Конкретно, ми имамо обућу која се увози без поштивања одређених стандарда и знамо да је она лошијег квалитета. Ми имамо и приватне фирме које су добиле сертификате за контролу квалитета и оне су у ствари тезгароши. Буквално дају одређеним увозницима сертификат да роба која је увезена одговара стандардима квалитета. Каквим стандардима? То ни сами не знају“, наводи Булићева.

И Душанка Макивић, виши сарадник за односе с јавношћу Републичке управе за инспекцијске послове, истиче да велики произвођачи често имају производне погоне у различитим дијеловима свијета, због чега један производ истог произвођача не мора бити увијек истог квалитета.

Редовне контроле

Битно је, додаје она, да подаци на декларацији одговарају садржају и својствима производа и да је садржај у складу са законским прописима у БиХ и РС.

„Тржишна инспекција у редовним контролама провјерава да ли су обућа и одјећа које се налазе у промету означене у складу са прописима, те уколико утврде недостатке у том смислу, забрањују промет док се неправилности не отклоне, а у случају да утврде да исти немају пратећу документацију и доказ о поријеклу, таква роба се одузима“, нагласила је Макивићева.

Из Агенције за надзор над тржиштем БиХ наводе да се анализа одјевних предмета и обуће врши на основу анализа и доступних информација о опасним одјевним предметима и обући на тржишту БиХ, ЕУ и у регији.

Како додају, у протекле три године Агенција није имала сазнања о несигурној обући на тржишту БиХ. У оквиру активности надзора дјечје одјеће с врпцама и везицама, истичу у тој агенцији, прошле године је повучено с тржишта 112 комада одјевних предмета, те уништено 72 комада.

„Ти предмети нису били усклађени с бх. стандардом, те су представљали ризик од дављења и могућност повреде за дјецу усљед заглављивања везица приликом игре дјетета на опреми на дјечјем игралишту или у возилима у кретању“, наводе из Агенције за надзор над тржиштем БиХ.

Извор: Незавинсе новине

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар