Крвава српска свадба - увод у рат

Свако помињање 1. марта у БиХ Србе подсјећа на дан када је 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву убијен српски сват Никола Гардовић, што је наговијестило грађански рат, односно почетак трагичног ратног сукоба у бившој БиХ.

Босна и Херцеговина 28.02.2015 | 10:00
Крвава српска свадба - увод у рат

На "крвавој" српској свадби убијен је отац младожење, а православни свештеник Раденко Мировић је рањен. Убице, које муслиманска власт у Сарајеву није ни покушала да идентификује и казни, спалиле су и српску заставу.

Тог 1. марта, у 14.30 часова, у цркви Светог Преображења у Новом Сарајеву обављено је вјенчање Милана Гардовића и Дијане Тамбур, након чега је свадбени ручак био организован у Дому свете Текле, у Старој православној цркви на Башчаршији.

Послије вјенчања, око стотину сватова у аутомобилској колони упутило се у Дом удаљен око седам километара. С обзиром да испред Старе цркве не постоји паркинг, колона је стала 150 до 200 метара даље, код Вијећнице, гдје су остављени аутомобили, а сватови су пошли пјешке према Црквеном дому.

Према свједочењима сватова и очевидаца, из пјешачке зоне на Башчаршији сватовима је пришао бијели "голф" у којем су била четворица сарајевских криминалаца, а међу њима озлоглашени Расим Делалић-Ћело. Они су изашли из возила и покушали барјактарима да одузму српске заставе.

Дошло је до комешања, послије чега су двојица младића запуцала и ранила српске сватове Мировића и Гардовића, који је преминуо неколико минута касније у колима Хитне помоћи.

Један од сватова - Ацо Јованчић раније је рекао Срни да су се тог дана сватови окупљали у сарајевском насељу Алипашино Поље, а домаћини Гардовићи су на балкон свог стана, у складу са традиционалним српским обичајима, истакли заставу - српску тробојку.

"Међутим, већ тада смо међу комшијама примијетили њихову нетрпељивост и чули непримјерене и злураде коментаре", рекао је Јованчић.

Он наводи да је десетак бандита покушало да дохвати и скине српску заставу, што им није дозвољено.

"И баш кад смо помислили да су нас пустили на миру - на путу ка цркви Светог Преображења у Новом Сарајеву покушали су више пута својим аутомобилима да пресијеку нашу свадбарску колону, али и то смо им опростили, мислећи да је ријеч о саобраћајној гужви", сјећа се Јованчић.

Провокације су ескалирале у порти цркве у Новом Сарајеву, јер су сватови били изложени псовкама, пријетњама и повицима: "Шта ћете ви овдје? Није ово Србија! Идите у Србију!".

Када су дошли на свадбени ручак у Стару цркву на Башчаршији, тек тада су се увјерили у зле намјере, јер је ту настао прави хаос и пуцњава.

"Очекивали смо да се све то стиша, јер је ријеч о свадби, али они су упорно покушавали да нам отму заставу, због чега је настала велика гужва. Хвала Богу, и срећа је свих нас, да су сватови испоштовали свадбу, као свјетовни, али и као духовни чин, јер је ријеч о свештеничкој породици", наводи Јованчић.

Њега посебно боле сјећања на покојног Николу, домаћина сватова, који је домаћинском плоском покушавао да одврати напаснике говорећи им: "Шта то чините? Не кварите ми весеље, срам вас било!", а заузврат је пуцано у њега.

"Још осјећам његову врелу крв на рукама, а нисам заборавио ни како ме мој бивши колега полицајац игнорисао када сам га замолио да позове милицију и хитну медицинску помоћ.

Тада ме ухватила паника - он не реагује, а поред нас... Кроз сву ту гужву, пролазе чак три медицинска аута и не гледају на нас, а Никола нам умире на рукама...", сјећа се Јованчић, пензионисани полицајац.

За убиство Николе Гардовића нико није одговарао, иако је предратни сарајевски криминалац Расим Делалић-Ћело касније јавно признао да је убио Гардовића.

Кантонално тужилаштво у Сарајеву је тек почетком 2006. године покренуло судски процес против убице, али никада није окончан, јер је овај злочинац убијен 2008. године у Сарајеву.

Осим Делалића, свједоци су као нападаче препознали и Суада Шабановића из Зворника и Мухамеда Швракића из Сарајева, сина оснивача злогласних "Зелених беретки" Емина Швракића. Четврти нападач је Таиб Торлаковић, који је као и Ћело, након рата убијен у мафијашком обрачуну у Сарајеву.

Делалић је одмах на почетку ратних сукоба у Сарајеву постао командант Девете муслиманске брдске бригаде такозване Армије БиХ, а од тадашњег предсједника такозваног Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића "за заслуге" је добио на поклон пиштољ са посветом.

Протојереј-ставрофор Српске православне цркве Војислав Чаркић, који је годинама "службовао" у Сарајеву, каже да "све док се није десило убиство српског свата на Башчаршији, Срби у Сарајеву и тадашњој БиХ, нису ни помишљали на политичко или неко друго организивање с циљем заштите личне безбједности".

"За мене, то је био први знак рата у БиХ, за који су, како се то веома брзо показало, друга два народа у БиХ већ била спремна и политички организована, док Срби нису помишљали ништа слично", рекао је раније Срни прота Војо.

Истог дана када је убијен српски сват и спаљена српска застава - 1. марта 1992. године одржан је и референдум о независности БиХ.

Референдум, који је био прави покретач непријатељстава, донио је очекивани резултат, јер је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за независност БиХ и излазак из СФРЈ.

Бирачи српске националности, који су се залагали за опстанак заједничке државе, махом нису изашли на референдум, који према тада важећем Уставу БиХ није ни могао бити расписан и одржан без пристанка представника сва три народа.

Референдум, који је признала међународна заједница, продубио је политичке разлике три народа у БиХ и отворио пут за међусобне сукобе.

У Федерацији БиХ 1. март се обиљежава као "дан независности БиХ", док овај датум Република Српска не признаје и сматра га уводом у крвави рат у БиХ.

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Застава није спаљена

28.02.2015 09:33

Колико ме сјећање служи, заставу су хтјели отети али је барјактар није дао, те тако није ни спаљена. Можда су спалили неку коју су нашли негдје другдје, па приказали да је то сватовска. Покој душу Николи Гардовићу, а његовим синовима велики поздрав од старог пријатеља из цркве Св.Преображења Господњег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

једна из сватова

28.02.2015 11:32

Нису запалили заставу И хитна је досла за 5 минута, али Никола је умро на путу ка болници! Само да додам да сам се распитивала послије пар дана о убици код "пријатеља" из полиције и знате ста ми је рекао? Ако мислис сацувати главу, немој никада висе то да питас! Све изрезирано унапријед! И од мене срдацан поздрав за све оне који су долазили у Преобрезењску цркву! Посебно за оца Воја И Лаза!

Name

блбл

28.02.2015 10:09

Сви знамо да ово није био први слуцај и да он није био повод за сукобе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако_је

28.02.2015 10:24

Наравно. Сукоби су тада увелико буктали по Хрватској. Толико је докумената, видеа и сл. из посљедњег рата да је истину заиста немогуце прикрити.

Name

Гојко, Република Српска

28.02.2015 10:25

Мислиш на Сијековац?

Name

ре блбл

28.02.2015 13:11

Мислим да је први случај, јер је Сијековац био крајем марта. Не знам, можда је на Купресу било нешто прије, не могу да се сјетим.

Name

Симо

28.02.2015 13:27

Ста ти библ опет паметујес! Цути и покриј се усима, клемпоња један. Зар ово није био злоцин? Зар Ћело није злоцинац? Не за тебе није а за сваког нормалног човјека јесте! Ово он није сам урадио иза овог стоји организација СДА а у тој друзини си и ти сам био,према томе и ти си један од сауцесника овог злоцина

Name

ре СИМО

28.02.2015 16:28

Далеко од тога да ово није био злоцин али није био увод у рат. Рат је вец трајао 15 мјесеци у насој Југославији а у БиХ су се вец водиле борбе.Неко има потребу да мистификује злоцин на свадби.

Name

ЈМО

28.02.2015 10:09

Прије првог марта војска ЈНА је вец мозда у марту или априлу заузела полозаје изнад мог села.Зао мије тих људи који су погинули тог 1. марта за мене је цовијек цовијек без обзира на националност. Од марта до априла су снајперисти знали по који пут опалити са брда да се зна да је војска ту присутна. Посље тога 1. марта ја сам 10. маја протијеран из мога села. Питам ја сада вас све засто су ти убијени 1. марта,а ја протијеран 10. маја нити сам ја нити тај сват некоме правио нити представљо опасност? Ми волимо ту прослост зивјло се добро или лосе у њој. А БУДЦНОСТ СВИ ТРАЗИМО НА ЗАПАДУ. Само спомињемо Сребреницу, Јасеновац, свата, Маркале и друге страшне ствари и сједнемо пред трговине и лочемо!!! Хајде људи да несто радимо, која смо ми биједа у БиХ има нас 3,5 милиона на 54000км/2 и не моземо ту биједу нахранити. Зато се одлицно хранимо са оним сто смо лосе једни другим урадили браво ми!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

да јмо

28.02.2015 11:26

У праву си 100% али ста цес када нас таквих и оваквих има врло мало. Назалост.

Name

Драган

28.02.2015 11:32

Драго ми је да покушаваш рационално да размишљаш. Неспорни су датуми, неспорно је присуство ЈНА. Међутим, неспорно је присуство јединица ХОС, Зелених беретки, Патриотске лиге, ХВ и ко зна којих још јединица. На простору на ком ја живим још у децембру 1991. године биле су присутне групације ХОС-а, а касније и јединице регуларне војске Хрватске. Наравно, не желим да заборавим ни српске паравојне формације. Оно што је проблем је занемаривање улога појединих групација. А онда испада да сам ја агресор у сопственој земљи. Многи људи су у току рата протјерани, а најжолисније је то што се неки никада нису вратили јер немају гдје. На згариштим њихових куча израсло је дрвече. На мјестима гдје су била села сада је шума. Пописа становништва, ако буде икада усвојен, показаће ко је био агресор и ко је вршио етничка чишћења.

Name

немања

28.02.2015 11:52

Сребреницу не мозес поредити и у истој реценици поменути са Јасеновцем , јер кад се зна колико је убијено у Јасеновцу, све је јасно. Хвала.

Name

Гојко, Република Српска

28.02.2015 15:43

Јесте 1000, ЈМО! Па како сте онда изашли на референдум на овај дан прије 22 године и одузели србима оно наше И из ЗАВНОБиХ - а у ког се кунете да Вам је најсвјетлије? WТФ?

Name

Рац-Ко

28.02.2015 10:52

Све је вец прије било и припремљено и постављено и планирано-само народу се продају прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Гојка

28.02.2015 10:55

Гојко,требас Сијековцу и Вуковар додати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цело

28.02.2015 11:00

Варварско убиство али руку на срце послије изјава Карадзица да це Муслимани нестати,повести сватове са српском заставом и то кроз цијели град није било нимало мудро, а поцетак рата нема везе са овим јер се рат испланирао пуно раније у Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

28.02.2015 11:42

Имас мозга колико и косе на глави(по надимку)?

Name

босанацбрцко

28.02.2015 12:03

Браво за коментар у оној атмосфери кад највеци медју Србима пријети муслиманима да це нестати. Није било мудро провоцирати са заставом а сви знамо да је увелико букнуо рат сиром Хрватске.

Name

сирогојно

28.02.2015 15:03

Тако је "цело",а и није била традиција носење застава на свадбама(мислим на тренутне националне) вец с звјездом петокраком да..

Name

Гојко, Република Српска

28.02.2015 15:54

Јесте јаране као и оно са златним кашикама што ће те јести!

Name

Херцег

28.02.2015 11:05

Није ми само јасно ако су Срби били за останка YУ, како су онда тако лако пустили Црну Гору или Македонију да се осамостале? Јер и тамо је слицан национални састав као и у Босни. Покој дуси свим зртвама и у борби и цивилима, али моеј је мисљење да је ипак се могло, ако се вец морало растати, да се уцини као сто су Цеси и Словаци урадили? Неко је имао добру корист од рата, а није сигурно би вањски утицај, нити Америке, нити ЕУ, нити Русије, нити Арапских земаља. Ово је био цисти домаци сценариј доци до огромних пара и злата у YУ, а као сто видимо то је сада и оцито колико је оних који су били у врху YУ политике да су милионери, као и сва њихова родбина близа и даља, као и истомисљеници. Ја и даље идем на славе код пријатеља Срба и Бајраме муслимана, Ромима увијек дам који динар, и не говорим никада да ми неко говори иза ледја и да ме неко хоце истјерати из мог дома, јер није тако. Кривите политицаре и ратне профитере (надјите ми иједног официра из рата да је лосег имовног стања). Било не поновило се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

28.02.2015 12:10

А заборавили сте убијене Србе у Сијековцу и Купресу прије 1. марта а гдје су Срби испалили и један метак до тада ЕТО КО ЈЕ ПОЦЕО РАТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

28.02.2015 12:31

Славити Дан независности уз убиство је више него морбидно,али то је њихов образ и поштење. Ово је за мене доказ и даље да нема "СУЖИВОТА"јер је и данас мржња присутна.Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО за драгана

28.02.2015 13:19

Имас право тако је моје село било у РС,али смо се ми вратили и поново га изградили.Ја не казем да није било других војних формација и јест било,ја знам да су у Вуковару Хрвати поцели цистит Србе као 41г,али у Крјани Срби и Хрвати нису хтијели рат.Али ако је та ЈНА била наса војска свих и брнила ту Yугославију засто није БиХ била све редом војне формацие па би онда видио колико би Босњака стало и борило се за ту Yугаславију.Нама свака дрзава одговара у којој се нама гарантује сигурност.Али тако ти је то када други кухају теби је јест сто је скухано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цело

28.02.2015 13:32

Извукао си из контекста Караџићеве изјаве, ово што си написао.Послије Алијине изјаве да ће за независност БиХ жртвовати мир, изашао је Караџић и рекао ако се муслимани одлуче за пут аутострадом смрти, неће се моћи одбранити већ ће можда и нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ЈМО

28.02.2015 13:45

Нејасно је како заборављаш да је ЈНА у то вријеме била једина легитимна војна сила на простору СФРЈ. Све остало су биле паравојне формације, у Хрватској ЗНГ, у БиХ зелене беретке, патриотска лига итд.Истина је да су све ове паравојне формације биле војно крило одређених политичких странака. У случају Хрватске, ХДЗ-а а у БиХ СДА.Наоружавање овог страначког војног крила је почело много прије. Рецимо у Сарајеву, још 1991 године кроз тзв.резервни састав милиције.Ово знам поуздано јер сам био у то вријеме на извору информација због посла којим сам се бавио.Неуго потом почело је наоружавање Срба из магацина ТО.Дакле, све је било спремно за грађански рат, само је требала искра која ће то иницирати.Е управо је Сијековац, Купрес а потом и Сарајево било искра која је све покренула. Ко је како прошао, мање више је познато. Упамет се сви,да се зло више никада не понови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

28.02.2015 14:23

Да смо цивилизовани ни 50 овакви слуцаја неби довели до сукоба, проблем је у главама свх !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

28.02.2015 17:16

НИЈЕ НИ ЧУДО ШТО СМО СЕ ТУКЛИ, САМО НАМ БАЦЕ КОСТ А МИ УДРИ ЈЕДНИ НА ДРУГЕ ЈЕДНИ ПРОТИВ ДРУГИ, ПА ЗАР НЕ ВИДИТЕ ДА УПРАВО ТО ПОЛИТИЧАРИ ХОЋЕ, НЕ СВИ АЛИ ОВИ ОДЛАЗЕЋИ СИГУРНО, У ОВАКОЈ НЕИМАШТИНИ И БИЈЕДИ ГЛУПО ЈЕ ЖИВЈЕТИ У ТАМНОЈ ПРОШЛОСТИ, САДА ЈЕ БОРБА КАКО ПРЕЖИВЈЕТИ И ОТЈЕРАТИ ДОДИКА И ОВУ БАГРУ КАО И ТУ ВАШУ, А И ОНОГА ЧОВИЋА, ШТО ЈЕ ПЕТ ПУТА БИО НА СУДУ И ПЕТ ПУТА ОСЛОБОЂЕН, ПОДРЖИТЕ ЈЕДНИ ДРУГЕ У ДЕМОНСТРАЦИЈАМА, ТО ЈЕ САДА ПРИОРИТЕТ, А РАТ ОСТАВИТЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо снајперист

28.02.2015 18:19

Поносно дигни главу србине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав РС

01.03.2015 20:42

Има лијека и за тебе Мујо!