Водич за куповину кошуље

Осим боја и кроја, важно је да обратите пажњу и на детаље, пре свега на оковратник

Мода и љепота 27.02.2015 | 13:25
Водич за куповину кошуље

КОШУЉА је сваком мушкарцу битан део гардеробе и окосница модног стила. Најважније је да добро стоји, да није превише уска или преширока, као и да имате различите моделе за сваку прилику.

Осим боја и кроја, важно је да обратите пажњу и на детаље, пре свега на оковратник. Он уоквирује лице, а према обиму врата и врсти чвора на кравати (ако је носите), одредићете и величину кошуље. За ужи чвор препоручују се "шиљате" крагне, а за већи чвор шири оковратник. Мушкарцима дугуљастог лица најбоље стоје краће и заобљене крагне, а уз округла лица "иду" дуже, шпицасте. Постоје и кошуље са посебним, преврнутим оковратницима - за смокинг.

Други битан детаљ су манжетне, са "обичним" дугмићима за свакодневне, лежерне прилике или украсним за специјалне, елегантне. Ипак, најважније је да рукави буду добре дужине, односно до зглоба.

У зависности од трендова, кошуље могу да имају џепове, али за свечане прилике је боље да буду без њих јер делују софистицираније.

Наравно, посебну пажњу обратите на материјал. Најпријатније су 100 одсто памучне, али за изглед је важан и начин ткања. Будући да се за израду кошуља углавном користи кепер, обратите пажњу на то да ли на етикети пише "еасy ирон" (лако пеглање) или "нон-wринкле" (не гужва се).

Имајте на уму да најлепша кошуља неће на вама да изгледа добро ако нисте одабрали праву величину и крој: лежеран, раван или благо струкиран. Осим телесне грађе, обратите пажњу и на положај тела док ходате (права леђа или погрбљено), да ли се гојите искључиво у пределу стомака...

Запослени у канцеларијама би требало да у гардероберу имају најмање 10 до 12 кошуља, јер се овај одевни предмет носи само једном, а затим пере. Пожељно је да имате две беле кошуље, светлоплаву и беж и сиву, јер ћете их лако комбиновати са оделима и краватама. Такође, добро би било да имате и једнобојне и дезениране (ситне пруге, каро...), а најмање једну која је у тренду.

Извор: Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар