Vodič za kupovinu košulje

Osim boja i kroja, važno je da obratite pažnju i na detalje, pre svega na okovratnik

Moda i ljepota 27.02.2015 | 13:25
Vodič za kupovinu košulje

KOŠULjA je svakom muškarcu bitan deo garderobe i okosnica modnog stila. Najvažnije je da dobro stoji, da nije previše uska ili preširoka, kao i da imate različite modele za svaku priliku.

Osim boja i kroja, važno je da obratite pažnju i na detalje, pre svega na okovratnik. On uokviruje lice, a prema obimu vrata i vrsti čvora na kravati (ako je nosite), odredićete i veličinu košulje. Za uži čvor preporučuju se "šiljate" kragne, a za veći čvor širi okovratnik. Muškarcima duguljastog lica najbolje stoje kraće i zaobljene kragne, a uz okrugla lica "idu" duže, špicaste. Postoje i košulje sa posebnim, prevrnutim okovratnicima - za smoking.

Drugi bitan detalj su manžetne, sa "običnim" dugmićima za svakodnevne, ležerne prilike ili ukrasnim za specijalne, elegantne. Ipak, najvažnije je da rukavi budu dobre dužine, odnosno do zgloba.

U zavisnosti od trendova, košulje mogu da imaju džepove, ali za svečane prilike je bolje da budu bez njih jer deluju sofisticiranije.

Naravno, posebnu pažnju obratite na materijal. Najprijatnije su 100 odsto pamučne, ali za izgled je važan i način tkanja. Budući da se za izradu košulja uglavnom koristi keper, obratite pažnju na to da li na etiketi piše "easy iron" (lako peglanje) ili "non-wrinkle" (ne gužva se).

Imajte na umu da najlepša košulja neće na vama da izgleda dobro ako niste odabrali pravu veličinu i kroj: ležeran, ravan ili blago strukiran. Osim telesne građe, obratite pažnju i na položaj tela dok hodate (prava leđa ili pogrbljeno), da li se gojite isključivo u predelu stomaka...

Zaposleni u kancelarijama bi trebalo da u garderoberu imaju najmanje 10 do 12 košulja, jer se ovaj odevni predmet nosi samo jednom, a zatim pere. Poželjno je da imate dve bele košulje, svetloplavu i bež i sivu, jer ćete ih lako kombinovati sa odelima i kravatama. Takođe, dobro bi bilo da imate i jednobojne i dezenirane (sitne pruge, karo...), a najmanje jednu koja je u trendu.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar