Хладни рат преко Србије

Вашингтон јача притиске да се Србија определи у украјинској кризи. Амерички државни секретар Џон Кери: Београд се налази на линији ватре Москве и Вашингтона.

Србија 27.02.2015 | 08:05
Хладни рат преко Србије

Америка појачава притисак на Србију да окрене леђа Русији и придружи се санкцијама које је Москви увео Запад!

Према очекивањима државног врха Србије, у наредним недељама и месецима стезаће се политички обруч око Београда, што је јуче, у Вашингтону, наговестио и амерички државни секретар Џон Кери.

Одговарајући на питања сенатора Кристофера Марфија о растућем утицају Русије у Европи, Кери је пред Спољнополитичким комитетом Сената поручио да се читав низ европских земаља, а међу њима и Србија, налази на "линији ватре" када је реч о односима Вашингтона и Москве.

И Марфи је нагласио да је оно што се дешава у Украјини само врх леденог брега када је реч о утицају Кремља у Европи:

- Русија маршира у Србији са већим утицајем него икада пре. Такво понашање Москве није наишло на адекватан одговор Запада. Неопходни су нам ресурси за вођење такве стратегије - навео је Марфи.

За Ивана Мркића, саветника председника Томислава Николића, Керијева изјава није сигнал заокрета и радикализације америчке политике према Србији:

- Без обзира на то да ли ће притисци на нас расти или не, ми не мењамо државну политику и са тим су упознати и сви наши партнери. Опредељени смо да гајимо пријатељске везе и са Истоком и са Западом, залажемо се за мир - каже Мркић за "Новости".

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже нам да су поруке из дебате Кери - Марфи више слате на друге адресе него Београду, али је Србији сигнализирано: ту смо, водићемо борбу око утицаја, нећемо се предати.

- Главне мете информација изнетих на одбору биле су - јавност САД у којој републиканци пласирају тезе о неодлучности америчке администрације на пољу спољне политике и издаји традиционалних вредности, а затим и Конгрес. Јер, поручено је да би Стејт департмент могао на бољи начин да доскочи ширењу руског утицаја да је добио већи буџет, рецимо, преко медија. Јер, Глас Америке је био један од важних стубова током Хладног рата.

Иван Вујачић, наш некадашњни амбасадор у САД, сматра да има много земаља које ће се пре Србије наћи на линији ватре или су већ на њој:

- То су најпре оне које се граниче са Украјином, а чланице су НАТО. Не очекујем јачање притисака на Србију да се определи за неку од страна у сукобу, јер без обзира на то што смо председавајући ОЕБС-у, у решавању украјинске кризе наша улога није кључна.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ПА МИ ТО И ВОЛИМО

27.02.2015 07:17

ПА МИ ТО И ВОЛИМО, СТАЛНО СМО НА ЛИНИЈИ РАЗГРАНИЧЕЊА, И 1914 И 1941 И 1991.СТАЛНО МИ ТУРАМО ГЛАВУ ИЗМЕДЈУ ДВА ВЕЛИКА ВАЉКА И СВЕ НАС МАЊЕ И МАЊЕ.ДОК ЈЕДНОМ НЕ НЕСТАНЕМО. СКРОЗ. МОЈ БРАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.02.2015 07:53

Људи,народе,дрзаво канимо се Русије њихове помоћи и заштите, окренимо се западу и ЕУ, НАТОу и УСА. Што пре то сватимо боље це нам бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик

27.02.2015 08:38

Па Енглез нас је унистио и поново туко па зар да им идемо опет. Ја не бих кад би скроз нестали.

Name

Мик

27.02.2015 08:39

Е мој Милане.

Name

Црни Груја

27.02.2015 11:22

Е јеси паметан. Чудим се да те Додик већ није узео за савјетника.

Name

ВРС РВИ

27.02.2015 13:49

Стварно ми није јасно да има људи са оваквом амнезијом. За мене ово није мишљење него пљување на све мртве главе и остале који смо се изборили за ово што имамо. Промјениће ће се власт и биће боље а ти Милане ако ти се толико свиђају џелати српског народа разгули код њих и увлачи им се у г...... вјероватно ниси био овдје па си се научио. Овдје си покуцао на погрешна врата.

Name

ЈМО

27.02.2015 11:21

Ако волите толико Русију,као Босњо сто воли Турску али никад не би тразио азил у Турској,засто не идете тразити посао у Русији или азил? Засто сви иду на Запад и моле те Њемце,Французе,Аустријанце,Свајцарце итд. да их приме и тразе азил? Зато сто код ових су дрзаве устројене и уредјене лијепо се зиви нема корупцију,у Русији исто као и у Србији! Рекао је нас народ сто да сјасем са коња па да узјасем магарца!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

врабац

27.02.2015 12:35

Извини у Русији ради висе него у Америци.