Hladni rat preko Srbije

Vašington jača pritiske da se Srbija opredeli u ukrajinskoj krizi. Američki državni sekretar Džon Keri: Beograd se nalazi na liniji vatre Moskve i Vašingtona.

Srbija 27.02.2015 | 08:05
Hladni rat preko Srbije

Amerika pojačava pritisak na Srbiju da okrene leđa Rusiji i pridruži se sankcijama koje je Moskvi uveo Zapad!

Prema očekivanjima državnog vrha Srbije, u narednim nedeljama i mesecima stezaće se politički obruč oko Beograda, što je juče, u Vašingtonu, nagovestio i američki državni sekretar Džon Keri.

Odgovarajući na pitanja senatora Kristofera Marfija o rastućem uticaju Rusije u Evropi, Keri je pred Spoljnopolitičkim komitetom Senata poručio da se čitav niz evropskih zemalja, a među njima i Srbija, nalazi na "liniji vatre" kada je reč o odnosima Vašingtona i Moskve.

I Marfi je naglasio da je ono što se dešava u Ukrajini samo vrh ledenog brega kada je reč o uticaju Kremlja u Evropi:

- Rusija maršira u Srbiji sa većim uticajem nego ikada pre. Takvo ponašanje Moskve nije naišlo na adekvatan odgovor Zapada. Neophodni su nam resursi za vođenje takve strategije - naveo je Marfi.

Za Ivana Mrkića, savetnika predsednika Tomislava Nikolića, Kerijeva izjava nije signal zaokreta i radikalizacije američke politike prema Srbiji:

- Bez obzira na to da li će pritisci na nas rasti ili ne, mi ne menjamo državnu politiku i sa tim su upoznati i svi naši partneri. Opredeljeni smo da gajimo prijateljske veze i sa Istokom i sa Zapadom, zalažemo se za mir - kaže Mrkić za "Novosti".

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže nam da su poruke iz debate Keri - Marfi više slate na druge adrese nego Beogradu, ali je Srbiji signalizirano: tu smo, vodićemo borbu oko uticaja, nećemo se predati.

- Glavne mete informacija iznetih na odboru bile su - javnost SAD u kojoj republikanci plasiraju teze o neodlučnosti američke administracije na polju spoljne politike i izdaji tradicionalnih vrednosti, a zatim i Kongres. Jer, poručeno je da bi Stejt department mogao na bolji način da doskoči širenju ruskog uticaja da je dobio veći budžet, recimo, preko medija. Jer, Glas Amerike je bio jedan od važnih stubova tokom Hladnog rata.

Ivan Vujačić, naš nekadašnjni ambasador u SAD, smatra da ima mnogo zemalja koje će se pre Srbije naći na liniji vatre ili su već na njoj:

- To su najpre one koje se graniče sa Ukrajinom, a članice su NATO. Ne očekujem jačanje pritisaka na Srbiju da se opredeli za neku od strana u sukobu, jer bez obzira na to što smo predsedavajući OEBS-u, u rešavanju ukrajinske krize naša uloga nije ključna.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

PA MI TO I VOLIMO

27.02.2015 07:17

PA MI TO I VOLIMO, STALNO SMO NA LINIJI RAZGRANIČENJA, I 1914 I 1941 I 1991.STALNO MI TURAMO GLAVU IZMEDJU DVA VELIKA VALJKA I SVE NAS MANJE I MANJE.DOK JEDNOM NE NESTANEMO. SKROZ. MOJ BRATE.

ODGOVORITE
Name

Milan

27.02.2015 07:53

Ljudi,narode,drzavo kanimo se Rusije njihove pomoći i zaštite, okrenimo se zapadu i EU, NATOu i USA. Što pre to svatimo bolje ce nam biti.

ODGOVORITE
Name

Mik

27.02.2015 08:38

Pa Englez nas je unistio i ponovo tuko pa zar da im idemo opet. Ja ne bih kad bi skroz nestali.

Name

Mik

27.02.2015 08:39

E moj Milane.

Name

Crni Gruja

27.02.2015 11:22

E jesi pametan. Čudim se da te Dodik već nije uzeo za savjetnika.

Name

VRS RVI

27.02.2015 13:49

Stvarno mi nije jasno da ima ljudi sa ovakvom amnezijom. Za mene ovo nije mišljenje nego pljuvanje na sve mrtve glave i ostale koji smo se izborili za ovo što imamo. Promjeniće će se vlast i biće bolje a ti Milane ako ti se toliko sviđaju dželati srpskog naroda razguli kod njih i uvlači im se u g...... vjerovatno nisi bio ovdje pa si se naučio. Ovdje si pokucao na pogrešna vrata.

Name

JMO

27.02.2015 11:21

Ako volite toliko Rusiju,kao Bosnjo sto voli Tursku ali nikad ne bi trazio azil u Turskoj,zasto ne idete traziti posao u Rusiji ili azil? Zasto svi idu na Zapad i mole te Njemce,Francuze,Austrijance,Svajcarce itd. da ih prime i traze azil? Zato sto kod ovih su drzave ustrojene i uredjene lijepo se zivi nema korupciju,u Rusiji isto kao i u Srbiji! Rekao je nas narod sto da sjasem sa konja pa da uzjasem magarca!!!!

ODGOVORITE
Name

vrabac

27.02.2015 12:35

Izvini u Rusiji radi vise nego u Americi.